NAJAVA: 29. godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade

3 min. čitanja

Prvog septembra navršava se 29. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. Tim povodom 1. septembra će biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehitluka, kako na prostoru Bosanske Krupe, tako i okolnih općina i gradova u kojima su ukopani bosanskokrupski borci, kao i druženje boraca 511. slavne bbr. uz prigodan kulturno-zabavni program i obraćanje zvanica, te prijenos utakmice Francuska – Bosna i Hercegovina.

Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja, svi građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

  1. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. obilježit će se prema slijedećem protokolu:
 1. septembar 2021. godine (srijeda)

10:00 – 13:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i mezarluka na prostoru Bosanske Krupe, Cazina, Bužima i Bihaća

17:00 sati – Obilazak Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi

17:30 sati – Izložba ratne opreme i eksponata odbrambeno-oslobodilačkog rata (šetalište Kej)

18:00 sati – Druženje boraca 511. slavne bbr. uz kulturno-zabavni program i obraćanje zvanica (Male ade)

20:45 sati – Prijenos utakmice Francuska – Bosna i Hercegovina (Male ade)

Podsjećamo, 111. bosanskokrupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH  od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosanskokrupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. slavna bbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk,  Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.

Podijeli ovaj članak