Muftija Kudić uručio dekret novom glavnom imamu Medžlisa IZ Bosanska Krupa

3 min. čitanja

Muftija bihaćkia hafiz Mehmed-ef. Kudić je dodijelio dekret novom imamu Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begiću. Nakon dugogodišnjeg angažmana Hazim-ef. Muzaferovića na mjestu glavnog imama ovog medžlisa, muftija Kudić je predložio imenovanje Muhamed-ef. Begića za ovu dužnost.

„Medžlis IZ Bosanska Krupa je stabilan medžlis u kojem u proteklim godinama nismo imali značajnijih negativnih iskustava. Tome je svakako doprinio i dugogodišnji glavni imam Hazim-ef. Muzaferović i Izvršni odbor. Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću sam za novog glavnog imama predložio Muhamed-ef. Begića u kojem sam prepoznao izuzetnu energiju i kompetencije koje ga kandidiraju za dužnost glavnog imama. Njegova posvećenost džematskim aktivnostima, dugogodišnji rad na polju vjerskog poučavanja i odgovoran odnos naspram imamskog djelovanja su osobine po kojima je poznat efendija Begić. Nadam se da ćepoziciju glavnog imama ispravno pozicionirati i raditi na unapređenju vjerskog života u ovom gradu.“ – poručio je muftija Kudić.

Muhamed-ef. Begić se zahvalio muftiji na prijedlogu i reisu-l-ulemi na imenovanju, te izrazio nadu da će uz podršku svojih kolega imama, Izvršnog odbora i džematlija, te svih relevantnih faktora u Bosanskoj Krupi i Muftijstvu bihaćkom uspjeti nastaviti graditi Medžlis IZ Bosanska Krupa i podizati kvalitet rada i djelovanja u ovom medžlisu.

„Počašćen sam što sam izabran da budem prvi među jednakima u Medžlisu IZ Bosanska Krupa. Zahvalnost dugujem muftiji Kudiću i reisu-l-ulemi Kavazoviću što su me predložili i imenovali. Zahvalnost dugujem i dosadašnjem glavnom imamu i svim imamima s kojima sam kao imam, ali i privatno odlično sarađivao i do sada. U narednom periodu ću skenirati kompletnu situaciju i nakon toga sa svojim saradnicima, imamima i Izvršnim odborom napraviti strategiju za naredni period. Ovu dužnost doživljavam kao odgovornost i Gospodara molim da nam pomogne da unaprijedimo rad i vjerski život u Medžlisu IZ Bosanska Krupa.“ – kazao je Muhamed-ef. Begić

Muhamed-ef. Begić je rođen 1984. godine u Bihaću. Nakon osnovne škole upisao je medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. Nakon medrese, završio je prvi ciklus studija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Trenutno studira i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Prvi radni angažman kao imama je imao u džematu Veliki Badić, a nakon kraćeg angažaman prelazi u džemat Jezerski – Dijelovi u kojem još aktivno djeluje i radi kao imam. U svom imamskom radu se posebno ističe po izuzetno kvalitetnoj mektebskoj nastavi i poučavanju Kur'ana za djecu i odrasle, kao i u svim ostalim imamskim obavezama. Šest puta je predstavljao Muftijstvo bihaćko na mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH i pri tome osvojio dva prva i dva druga mjesta. Osnivač je Škole Kur'ana za odrasle koja je do sada imala šest generacija i preko sedamdeset učenika, a djeluje deset godina. Oženjen je Meliha-hanumom i roditelji su dva sina.

Podijeli ovaj članak