Muftija Kudić razgovarao sa predstavnicima općine Bosanska Krupa

4 min. čitanja

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je jučer u svom uredu u Bihaću razgovarao sa g. Arminom Halitovićem, načelnikom općine Bosanska Krupa. Razgovarali su o odgovornostima koje nosi pozicija prema zakonima zemlje i prema građanima koji očekuju od zvaničnika da pokrenu značajne projekte koji će služiti podizanju kvaliete života.

Poseban povod ove posjete jeste obilježavanje 151. godišnjice od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića, koji je rođen 28.12.1870. godine u mjestu Arapuša pored Bosanske Krupe. Prošle godine je naučnim skupom obilježena 150. Godišnjica, a ove godine je planirano niz aktivnosti koje su tretirane na ovom sastanku.

„Ovo je bila prilika da zahvalim načelniku Halitoviću na posjeti i na kontinuiranoj podršci koju pruža Islamskoj zajednici u Bosanskoj Krupi. Fokus današnjeg razgovora je bilo obilježavanje godišnjice rođenja reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića i aktivnosti na promociji Spomen kuće koju su u Arapuši, rodnom mjestu reisa Čauševića, sagradili članovi istoimenog udruženja, koji su danas zajedno s nama razgovarali o ovoj važnoj temi. Mi planiramo i ove godine organizirati Akademiju povodom 151. godine od rođenja reisa Čauševića, te će u sklopu bogatog programa kojeg pripremamo biti predstavljen jedan dio dokumentarnog filma o reisu Čauševiću kojeg smo pripremili u saradnji sa TV USK.“ – izjavio je muftija Kudić.

Načelnik općine Bosanska Krupa g. Armin Halitović se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i na veoma ozbiljnom pristupu kada su u pitanju projekti Islamske zajednice u Bosanskoj Krupi, te naglasio da će općina Bosanska Krupa uvijek podržavati ovakav pristup i davati svoj doprinos u tim aktivnostima.

„Danas smo se usaglasili da postoji veoma dobra saradnja općine Bosanska Krupa i Muftijstva bihaćkog koja se temelji na međusobnom uvažavanju i nadopunjavanju. Svakako da je nezaobilazna tema naših susreta uvijek reisu-l-ulema Čaušević o kojem smo i danas razgovarali, a na koga smo mi Krupljani najviše ponosni. Pored programa obilježavanja 151. Godišnjice od njegovog rođenja razgovarali smo o statusu Spomen kuće u Arapuši, te se usaglasili oko aktivnosti koje ćemo poduzeti u narednom periodu kako bi pomenuta Spomen kuća bila u punom kapacitetu na usluzi svima koji posjete naš grad.“ – poručio je načelnik Halitović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Bosanske Krupe Nijaz Tatarević i Husnija Avdagić, koji već dugi niz godina veoma aktivno i predano rade na zaostavštini reisa Čauševića i promociji njegovog lika i djela, te su izgradili spomen kuću sa stalnim muzejskim postavkama, izdali nekoliko publikacija, promovisali lik i djelo reisa Čauševića gdje god su bili u prilici.

Zaključeno je da će 28.12.2021. godine biti upriličen obilazak spomen kuće reisa Čauševića u Arapuši pored Bosanske Krupe, gdje će biti proučena dova za hatmu pred dušu reisa Čauševića, a u večernjim satima će biti upriličena Akademija povodom 151 godine od njegovog rođenja na kojoj će se pored domaćih zvaničnika u svojstvu izalasnika reisu-l-uleme obratiti muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Sastanku su prisustvovali i direktor medrese u Cazinu prof. Zuhdija Handanović i mr. Suad Mahmutović, koordinator za obilježavanje pomenute godišnjice.

Muftija Kudić je iskoristio priliku i uručio svojim gostima primjerak Zbornika radova sa naučnog skupa o reisu Čauševiću koji je prošle godine održan u Bosanskoj Krupi povodom 150 godina od rođenja reisa Čauševića.

Podijeli ovaj članak