KUD“Grmeč“ obilježio 78 godina svog postojanja, ali i uspješnu radnu 2023.godinu

4 min. čitanja

U prostorijama KUD-a „Grmeč“ u Bosanskoj Krupi je u petak prigodnim programom obilježeno 78 godina postojanja KUD-a „Grmeč“.

Prisutni su bili gradonačelnik Armin Halitović te članovi i simpatizeri KUD-a „Grmeč“. Program je otvorila i sa toplinom vodila jedna od članica, Manuela  Štrkljević. Prisutne je upoznala sa realiziranim projektima i aktivnostima u protekloj godini, čiji je glavni pokrovitelj Grad Bosanska Krupa, na čelu sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem, o čemu za Radio Bosanska Krupa u nastavku govori predsjednik KUD-a „Grmeč“, Dževad Grošić:

„Osnovni naš moto je obezbijediti sredstva za rad, znači neophodne uslove, kako bi Udruženje funkcionisalo. Mi smo kroz ove projekte obezbijedili obuću za folklornu sekciju, dopunili smo našu bosansku sobu koju malo ko ima na području USK-a. U skladu sa tim naš plan i jeste da u  2024. godini prezentiramo bosansku tradiciju, a ona je bila jedan od motiva da to i prikažemo na području kako USK-a tako i šire, kod naših prijatelja.“

U toku 2023.godine KUD“Grmeč“ je preko još jednog uspješno realiziranog projekta nabavio  sportske torbe za članice folklorne sekcije. Ovakvo što je bilo neophodno, jer se narodna nošnja  u PVC vrećicama oštećuje  zbog čega dugoročno  imaju problem sa izgledom opreme tokom nastupa.

Kada su u pitanju drugi projekti izdvojili bi smo još i projekt „KUD „Grmeč“ svome gradu“, i nakon, eto možemo reći, dvije i pol pa i tri godine sa kompletnim društvom, u dvije večeri pokazali smo šta  možemo, kako možemo i kako bi se to trebalo realizirati.

Još jedan realizirani projekt na kojeg su članovi KUD-a „Grmeč“ ponosni je projekt  „Poslije kiše neka nam sija sunce“. Projekt je to, prema riječima Grošića,  koji je imao za cilj omasovljenje prvenstveno mješovitog hora, jer je KUD nastao iz jedne pjevačke skupine koja je prešla u mješoviti hor, a onda su povremeno s vremena na vrijeme nastajale nove sekcije i u konačnici radničko kulturno umjetničko društvo, koje djeluje pod nazivom KUD „Grmeč“.“

Dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni gradonačelniku Halitoviću zatim  članici koja je najduže vremena u KUD-u „Grmeč“, a to je  Besima- Beska  Sivić, dok je profesorici muzike i horovođa  Almi Karabeg dodijeljena zahvalnica za nesebičan doprinos u organizaciji mješovitog hora KUD-a „Grmeč“.

„Oduševljena sam zaista jednom toplom atomosferom, divnim ljudima, jako dobrim pjevačima i jednostavno energijom koja  nam se nekako složila. Sretna sam što funkcionišemo jako dobro zajedno i evo iako sam dosta kratko vrijeme tu, ipak smo uspjeli  obraditi nekoliko pjesama i imali smo već dva nastupa“, kaže za Radio Bosanska Krupa, profesorica muzike i horovođa, Alma Karabeg.

Svakako, na kraju je upriličen i zabavni program za goste što je i jedna od karakteristika našeg KUD-a „Grmeč“.

KUD „Grmeč“ je udruženje sa dugogodišnjom tradicijom. Za svoj veliki trud i rad su dobijali priznanja kako na državnim, tako i na međunarodnim takmičenjima iz oblasti folklornog i horskog stvaralaštva. Iako je period od 2020. godine i pojave pandemije bio izazovan za njih, pokazali su, kao i uvijek, da se trudom, radom i međusobnom podrškom sve uspije prevazići.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak