KUD „Mladost“ – Bosanska Otoka nastupao u Sloveniji

4 min. čitanja

BOSANSKA OTOKA – Nije tako davno bilo, 21/22. augusta prošle godine Bosanska Otoka bila je domaćin 20. po redu Festivala folklornog stvaralaštva „Otoka 2021“. Tada se u ovaj gradić na Uni, sa statusom mjesne zajednice, u općini Bosanska Krupa, okupilo 16 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Republike Hrvatske i Slovenije a koja su nastupila u dvije festivalske večeri.

Pratili smo ovu manifestaciju obje večeri i izvjestili o odličnoj posjećenosti i brojnosti učesnika jer ne treba zaboraviti da se Festival 2021. godine održavao u uvjetima pandemije koronavirusa. Ipak u takvim uslovima i okolnostima organizatori Festivala KUD „Mladost“, podržani od svoje lokalne zajednice, podigli su ljestvicu za organizaciju bilo kakvih festivala i kulturnih događaja u tom vaktu. Naravno, da to organizatorima nije bilo teško jer je iza njih iskustvo od prije koronavirusa kada je na Festivalu učestvovalo u prosjeku po 24 KUD-a u tri festivalske večeri sa oko hiljadu učesnika.

Slovenci uzajmili – Krajišnici pošteno vratili

Koliko je zapravo ovaj Festival značajan ne samo Otočanima već i učesnicima svjedoči nam priča iz Slovenije od prošle godine, jer je Folklorna skupina Kulturnog društva  „Obrež“ – iz Središća ob Dravi došla samo da odigra svoje igre i vratila se isti dan, jer su im testovi na COVID-19 vrijedili 72 sata. I pored svega bili su (pre)sretni da su uopće mogli doći i nastupiti.

Slovenci su bili (pre)sretni prošle godine a njihovi tadašnji domaćini (pre)sretni su ove godine jer su „Obrežu“ uzvratili gostovanje prošlog vikenda.

Naime, na poziv Folklorne skupine „Obrež“ iz istoimenog mjesta u općini Središće ob Dravi članovi KUD-a „Mladost“ iz Bosanske Otoke nastupili su na Večeri folklora. Pored Otočana na ovoj Večeri folklora nastupilo je Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Vojnića, KUD „Vinica“ iz Vinice – Republika Hrvatska, Folklorna skupina Osnovne škole iz Obreža i domaćin, Folklorna skupina „Obrež“. Otočani organizirani u KUD „Mladost“ predstavili su se na ovoj Večeri folklora sa tri svoje koreografije.

I to nije sve, što se tiče članova i članica (njih je više u KUD-u) jer su im vođe puta omogućile da posjete znamenitosti i ljepote Ljubljane a za što su posebno zaslužne bivše članice ovog KUD-a Emina Bešić i Jasmina Ilić (o Jasmini slijedi jedna posebna reportaža), sa adresom boravka u ovom gradu.

Predsjednik ovog Udruženja Adnan Dado Mustedanagić ističe poseban doprinos Sedina Begića (poslao fotografije) i Nejle Crnkić te koreografu Fuadu Bešiću vjerovatno zbog uigrane ekipe te partnerskom KUD-u „Jezerski“ a zahvaljuje se i svima nespomenutima a koji su na bilo koji način pomogli, a naravno da su tu i svi koji su bili dio tima na ovom putovanju.

ANTRFILE: – KUD „Mladost“ iz Bosanske Otoke, jedan je od najstarijih KUD-a u BiH, osnovan 1928. godine i nikada do sada nije prekidalo rad. Broji stotinjak članova od kojih su žene u većini.

Dvadeset godina članovi KUD-a „Mladost“ (1928) održavaju kvalitetu svog Festivala sa voljom i ustrajnošću za primjer, a sve sa ciljem očuvanja i baštinjenja naše krajiške tradicije, kulture i običaja. I za ovu godinu očekuje se jedan dobar i sadržajan Festival, 21. po redu. Velika su odricanja u organizaciji Festivala koja su izražena kroz rad i entuzijazam, ali posebna zasluga i priznanje zapravo pripadaju svim Otočanima, više Otočankama, koji/e u ovaj Festival unose punoga sebe a to onda i potvrde na festivalskim večerima kada dupke popune tribine stadiona svoga lokalnoga kluba „Sloga“. Njihova krilatica koja to pojašnjava glasi: Zajedno smo jači!

Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ/reprezent.ba

Podijeli ovaj članak