Kroz sufinansiranje projekta IFAD-a,Općine i farmera 13 plastenika stiže u Bos.Krupu

1 min. čitanja

Juče je u Kabinetu općine Bosanska Krupa potpisan ugovor o nabavci plastenika za 13 naših poljoprivrednih proizvodjača. Ugovor su potpisali Medjunarodni fond za razvoj poljoprivrede(IFAD), dobavljač firma Agrisan iz Sanskog Mosta i općina Bosanska Krupa. Riječ je o plastenicima veličine 100 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje, a sredstva u visini od skoro 42 000 KM sufinansira se u omjeru 40-40-20 %, odnosno po 16 774 KM IFAD i Općina, dok će 8 372 KM biti sredstva koja će uplatiti pomenutih 13 farmera.

„Ukupna vrijednost ovog projekta koji se implementira u šest lokalnih zajednica negdje oko 109 000 grant sredstava IFAD-a, a ukupna vrijednost kompletnog projekta je oko 277 000 KM.“

Uskoro bi , kako se juče čulo prilikom potpisivanja ugovora, trebalo pristupiti potpisivanju ugovora sa samim poljoprivrednim proizvodjačima. Inače prema riječima Toromanovića, poljoprivrednici kroz prijavljene projekte, najviše iskazuju interese za uzgoj krastavca kornišona zatim kestena, a na trećem mjestu je uzgoj malina.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak