Idejno rješenje uređenja „Malih ada“ u Bosanskoj Krupi

2 min. čitanja

U novembru 2022. godine Grad Bosanska Krupa raspisao je Konkurs za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja uređenja „Malih ada“ u Bosanskoj Krupi. Konkurs je objavljen kako bi se došlo do najkvalitetnijeg idejnog rješenja koje će u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvoriti ugodan prostor za sve korisnike. Nakon provedene procedure, stručna komisija odabrala je idejno rješenje uređenja „Malih ada“ autorice Ane Virijević.

Nagrađeno idejno arhitektonsko-urbanističko i pejzažno rješenje podrazumijeva uređenje područja „Malih ada“ stvarajući kvalitetnije estetsko-funkcionalno okruženje koje će odgovoriti zahtjevima građana i posjetitelja uz poštovanje standarda uređenja i primjene elemenata zaštite okoliša. Projekat će obuhvatiti svih osam ada, sa podprojektima za svaku adu zasebno, kako bi svaka ada imala svoj osnovni sadržaj i turističku ponudu.

Prilikom uređenja Malih ada primjenjivat će se savremeni materijali koji će se uklapati u postojeće okolno okruženje, uklonit će se sve arhitektonske barijere za kretanje osoba u kolicima ili smanjene pokretljivosti, sve površine će biti osvjetljene uz poštivanje kriterija zaštite od svjetlosnog oneštićenja, a kompletan prostor bit će opremljen i urbanim mobilijarom. U prostoru će se takođe integrirati nove sadnice visokog i niskog rastinja koje će oplemeniti postojeći prostor, a istovremeno omogućiti i nesmetano održavanje.

Kako bi to sve trebalo izgledati u budućnosti možete pogledati u sljedećem videu

Podijeli ovaj članak