Hrabri Krupljanin Mehmed Ramić u januaru preplivao rijeku Unu

1 min. čitanja
Temperature koje ovih dana u BiH rijetko prelaze nulu nisu predstavljale problem hrabrom Krupljaninu Mehmedu Ramiću da pokaže svoju hrabrost i u januaru prepliva rijeku Unu sa jedne strane obale na drugu.

Naime, Mehmed Ramić kojeg u Bosanskoj Krupi mnogi znaju pod nadimkom Meha, svake godine 13. januara u 12 sati prepliva rijeku Unu i na taj način testira svoje trenutne sposobnosti i zdravlje.

Iako je živa na termometru danas u određenim dijelovima dana u Bosanskoj Krupi pokazivala i nekoliko stepeni ispod nule, a krajolik oko same obale rijeke bio u potpunosti prekriven snijegom, Ramića ni ove godine nije spriječilo niÅ”ta da nastavi obilježavati ovu svojevrsnu tradiciju po kojoj je poznat u Bosanskoj Krupi, ali i cijeloj Krajini.

Kako je poznato, Mehmed Ramić neobičnu tradiciju praktikuje već 42 godine, a i ove su ga godine, kao i prethodnih, u ovom poduhvatu ispratili i podržali brojni sugrađani.

Prvim kupanjem 13. januara na rijeci Uni, Ramić na određeni način svake godine otvara i sezonu kupanja na ovoj krajiÅ”koj ljepotici. Ipak, iako su mnogi pohvalili hrabrost Mehmeda Ramića, većina njegovih sugrađana pričekat će neÅ”to toplije i vedrije dane za prvo ovosezonsko kupanje na rijeci Uni.

Podijeli ovaj članak