Gradonačelnik Halitović i Američki ambasador u BiH, Michael Murphy postpisali sporazum o saradnji

2 min. čitanja

U značajnoj prekretnici za razvoj lokalnih zajednica i jačanja saradnje, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, nj.e. Michael Murphy i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović juče su zvanično potpisali sporazum o partnerstvu, koji u fokus stavlja građane i pozitvine promjene, kojima Gradska uprava u Bosanskoj Krupi teži i na kojoj intenzivno radi. Ovo partnerstvo ima za cilj jačanje podrške lokalnim samoupravama, unapređenje usluga, podsticanje održivog razvoja, privlačenje investicija u lokalne zajednice i unapređenje transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

Američka vlada, kroz Aktivnost USAID Bosnia and Herzegovina za pomoć lokalnim vlastima, podržava ukupno 30 lokalnih vlada u jačanju općinskih usluga, među kojima je i Bosanska Krupa, gdje želi potaknuti održivog razvoja i investicija u lokalne zajednice te poboljšati transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

‘’Ovo partnerstvo označava zajedničku viziju budućnosti Bosanske Krupe—budućnost obilježenu prosperitetom, održivošću i inkluzivnim rastom. Transparentnost i odgovornost su najvažniji za podsticanje povjerenja i angažmana između vlada i građana. Kroz inicijative usmjerene na transparentnost, otvorenu komunikaciju i učešće građana, kroz ovo partnerstvo nastojat ćemo ojačati demokratsko upravljanje i promovirati građanski angažman’’, istakao je gradonačelnik Halitović.

Sporazum naglašava zajedničku posvećenost jačanju lokalnih vlasti i veću uključenost građana, poslovnih subjekata i civilnog društvo da imaju jači glas u svojim lokalnim organima vlasti, za stvaranje uspješnih i otpornih zajednica.

Podijeli ovaj članak