FACEplus, Hamzabegović: Bh. žena mora biti hrabrija! Žene moramo osnažiti – od domaćica do inžinjerki

2 min. čitanja

Prof. Jasna Hamzabegović za FACEplus govori o položaju žene u bh. društvu: “Žene moraju biti hrabrije i trebaju same izaći iz sjene muškaraca! Kao podršku bh. ženi, zajedno sa svojim prijateljicama, osnovala sam Udruženje ‘Ujedinjene žene'”

Hamzabegović: “Bh. žena je prije svega jaka, sposobna, vrijedna, kreativna. One su, prije svega, velike liderice u najzahtjevnijoj ulozi, a to je uloga porodice. Uspješne su zaposlenice, majke uspješnih učenika, a pored svega toga i izvrsne domaćice. Svjedok sam vrlo sposobnih, vrijednih domaćica koje učestvuju sa mnom u projektima u vezi sa drugim oblastima u kojima aktivno djelujem.”

Bh. žene u sjeni bh. muškaraca

“Nažalost, u 21. vijeku Bosna i Hercegovina čisti je svjedok posljedičnih stereotipa, počevši od toga da je žena slabiji i podređeniji spol. No činjenica je da dosta odgovornosti u takvim slučajevima ima i u nama ženama. Radila sam jedno interesantno istraživanje u kojem naše bh. djevojke češće upisuju fakultete od muških kolega, pa čak i češće završavaju započeto obrazovanje. Također, radom na fakultetu, svjedok sam kako su djevojke mnogo vrednije od muškog spola. Problem žena jeste u tome da će prije izabrati biti savjetnice nego gradonačelnice. Žene moraju biti hrabrije jer jako često same prihvatamo da budemo zamjenice a ne direktorice. Žene pristaju biti u sjeni. Oprez je karakteristika ženskog spola. Tradicija, uz odgoj, ženu je naučila kako treba biti savršena i kako je jedino takva prihvatljiva društvu!”

O Udruženju “Ujedinjene žene”

“Udruženje ‘Ujedinjene žene’ spajaju svu dobrotu žene, bilo da se radi o domaćicama ili inžinjerkama. Zajednički cilj nam je jedan: da svaka od nas na svoj način, na način u kojem se smatra najboljom, pomogne u osnaživanju one druge. Na taj način osnažujemo i same sebe učestvovanjem, pomaganjem i osnaživanjem svoje prijateljice i samu sebe jačamo – bilo psihološki ili na edukativnom nivou. Najvažnije nam je da rastemo zajedno.”

Face.ba

Podijeli ovaj članak