Ervin Pečenković golman GNK Bratstvo iz Bosanske Krupe proglašen najboljim golmanom Druge lige FBiH grupa “Zapad”

6 min. čitanja

Mladi golman GNK Bratstva iz Bosanske Krupe Ervin Pečenković je rođen u Bihaću 18.10.2003.godine, a svoje prve golmanske korake je napravio u mlađim selekcijama NK Jedinstvo Bihać, a iako veoma mlad golman prolazi kroz zaista zanimljiv golmanski put do uspjeha, koji je vrijedan pažnje.

Njegova golmanska putanja je započela u NK Jedinstvo Bihać kroz pretpionirsku, pionirsku, kadetsku i juniorsku selekciju, a tako sve do seniorskog staža, kada u klubu iz Bihaća i ne posvećuju mnogo pažnje ovom mladom, perspektivnom golmanu, pa mu se golmanski put zaustavlja na klupi Jedinstva bez ukazanih prilika da stane na gol.

Naravno uz veliku podršku roditelja i savjeta nekih prijatelja mladi Pečenković u sezoni 2021/2022 napušta Jedinstvo i odlazi na gol FK Krajina Cazin, gdje brani u juniorskom i seniorskom timu, a pruža odlične partije na golu Krajine.

Nakon odlično odigrane sezone 2021/2022 u Krajini iz Cazina na poziv GNK Bratstva iz Bosanske Krupe novopečenog drugoligaša, Pečenković ponovo mijenja klub na čijem golu stoji u sezoni 2022/2023, a s njim osvaja šampionsku titulu Druge lige FBiH grupa “Zapad”, kao i KUP USK-a sa sezonu 2022/2023, što je zaista fantastičan uspjeh s obzirom na njegove godine.

Standardan je golman u GNK Bratstvu, a za cijelu sezonu je primio tek sedamnaest golova i svakako da je jedna od ključnih karika šampiona iz Bosanske Krupe.

Za uspjeh Ervina Pečenkovića pored njegovih roditelja je zasigurno zaslužan jedan od njegovih trenera, koji s njim radi od prvih golmanskih koraka, a slobodno možemo kazati jedna od glavnih karika u karijeri ovog mladog golmana.

Riječ je o treneru golmana Salimu Karaliću, koji iza sebe ima ogromnu i veoma kvalitetnu golmansku karijeru, trener koji je ovjekovječio i stvorio vrhunske golmane, a sjetimo se Mirze Hamzabegovića od kojeg je bio stvorio vrhunskog golmana sa tadašnjim rekordom na golu Jedinstva od 720.minuta bez primljenog gola, pa sjetimo se i Almina Abdihodžića, kojeg je Karalić bukvalno vratio iz “mrtvih” među stative, gdje je nakon toga pružao odlične partije, također tu su još dva golman Ahmed Fajković i Ermin Begić, koji su također učenici popularnog Karelija.

U toj plejadi golmana tad, kao najmlađi dječak se nalazio i naš Ervin Pečenković, kojeg i danas individualno trenira i prati njegov rad Salim Karalić – Kareli, provjereni i dokazani stručnjak, sa ogromnim golmanskim iskustvom, a uskoro i sa licencom za trenere golmana, za razliku od nekih samozvanih stručnjaka.

Jučer smo u Bosanskoj Krupi pratili susret između GNK Bratstva i FK Rudara iz Han Bile i imali smo ponovo priliku gledati odličnu igru nogometaša Bratstva, a primijetili smo nešto što nam je baš “zaparalo” oči i svakako želimo podijeliti to s vama, te vas pitati za vaše mišljenje.

Na klupi GNK Bratstva je Nermin Karač, nekadašnji igrač i trener Jedinstva o kojem nije potrebno ni riječi pisati jer iza njega je mnogo toga u njegovoj igračkoj i trenerskoj  karijeri, a sve je napisano i postavljamo sebi i vama pitanje, a zašto nije sad u Jedinstvu?

Pored mladog golmana Pečenkovića, koji je bio zapostavljen u Jedinstvu tu je još nekoliko igrača, koji nisu mogli zadovoljiti stručnjake u Jedinstvu.

Braća Admir i Adnan Ljutić također su bili dio igračkog kadra NK Jedinstvo Bihać i nisu zadovoljili stručnjake Jedinstva, a u drugom klubu pružaju vrhunske partije na zelenom terenu.

Ishak Đanan također nekadašnji igrač Jedinstva, koji nije mogao osigurati svoje mjesto u klubu, dok u Bratstvu pruža odlične partije.

Tu je još jedan mladi, perspektivni, bivši igrač Jedinstva Amar Balić, pa Anes Šušnjar također bivši igrači Jedinstva.

Zulić Amel još jedan mladi Bišćanin, Zirić Ajdin je također nosio dres u mlađim kategorijama Jedinstva, a sad pruža odlične partije u dresu GNK Bratstvo.

Već sad iskusni Alen Ibrišimović, koji uspješno igra za GNK Bratstvo je također bio primoran napustiti Jedinstvo, pa se pitamo da li stvarno gore navedeni igrači ne mogu igrati za naše Jedinstvo?

Da li je Jedinstvo trenutno toliko jak i kvalitetan klub, da gore pobrojani igrači se tako lako otpisuju i nemaju mjesto u klubu, a u klub se dovode nekakva kao igračka, golmanska i trenerska pojačanja za borbu i tumaranje po Prvoj ligi FBiH već dugi niz godina.

Ovim putem želimo da čestitamo mladom golmani Ervinu Pečenkoviću, najboljem golmanu Druge lige FBiH grupa “Zapad”, kao i treneru Nerminu Karaču, te svim igračima kluba, a posebno onima, koji pružaju odlične partije na zelenom travnjaku Druge lige FBiH, a ne mogu igrati za Jedinstvo.

Također iskrene čestitke i upravi kluba GNK Bratstvo, koji su sa klubom u samo dvije sezone napravili vrhunske rezultate.

Ne možemo da se pomirimo s tim da u našem Unsko-sanskom kantonu nema kvalitetnih igrača za našu svetinju NK Jedinstvo Bihać, ma koliko to neki željeli nama prikazati, odnosno na neki način objasniti jer partije, živa djela, igre na terenu, rezultati, pokazuju sasvim drugu suprotnu priču.

 

Podijeli ovaj članak