Dvadeseti Festival folklora u Bosanskoj Otoci

3 min. čitanja

U subotu 21. augusta i nedjelju 22. augusta u Bosanskoj Otoci će se održati dvadeseti jubilarni Festival folklora u organizaciji KUD-a Mladost.

KUD Mladost i Bosanska Otoka ove godine bit će domaćini četrnaest kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Slovenije, koji će na velikoj bini na stadionu NK Sloga posjetiocima pružiti uživanje u tradicionalnim igrama i pjesmama naroda sa prostora bivše države.

Središte kulturnih dešavanja i ambasadori

2002. godine u Bosanskoj Otoci održan je prvi Međunarodni festival folklornog stvaralaštva, gdje je ovaj gradić na obalama rijeke Une bio središte kulturnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Godine i festivali su se nizali jedan za drugim, KUD Mladost stvarao nova prijateljstva, te postao ambasador Bosne i Hercegovine na polju kulture, ugošćujući čuvare tradicije i kulture iz zemalja Evrope, ali i svojim gostovanjima po državama Evrope i Azije.

I u vremenima kada su bili “bez krova nad glavom” KUD Mladost nije posustajao, već je mještanima Bosanske Otoke, te posjetiocima koji su dolazili u Otoku uživati u narodnim igrama, svake godine pripremao novi sadržaj Festivala folklora.

Dvadeseti festival folklora

Dva dana vikenda, 21. i 22. augusta u Bosanskoj Otoci održat će se dvadeseti po redu Festival folklornog stvaralaštva, a domaćini KUD Mladost ove godine ugostit će četrnaest kulturno-umjetničkih društava. Ovogodišnji gosti Festivala su iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Slovenije.

Na otočkoj sceni u programu dvadesetog Festivala folklora narodne igre i pjesme će prikazati: ANIP „Mladost“ – Zalužani Banja Luka, SKA „Prosvjeta“ Garešnica – RH, Ansambl „Bosnia folk“ – Zenica, FS „Obrež“ – Središće ob Dravi – Slovenija, KUD „Puračić“ – Puračić, SKD „Prosvjeta“ – Hrvatska Kostajnica – HR, KUD „Sanski biseri“ – Sanski Most, AKUD „Mira Lukač“ – Drvar, KUD „Kozara“ – Kozarac, „Aktiv žena Otoka“ – Bosanska Otoka, Udruženje „Ašik kaldrma“ – Velika Kladuša, KUD „Grmeč“ – Bosanska Krupa, KUD „Osman Džafić“ – Prijedor, KUD „Hasan Beg Bišćević“ – Bihać, BZK „Preporod“ – Bihać, te domaćini KUD Mladost Bosanska Otoka.

Program Festivala počinje u 20 sati na stadionu Bare, NK Sloga u Bosanskoj Otoci.

Biscani.net

Podijeli ovaj članak