Doma zdravlja Bosanska Kupa apeluje naše sugrađane da se vakcinišu

4 min. čitanja

Tokom ljeta u zemljama Zapadnog Balkana (pa i usvijetu generalno) epidemija koronavirusa je stagnirala. Premda je tokom jeseni i zime bila teško pogođena koronavirusom, sa stopom smrtnosti među najvećim u svijetu u odnosu na broj stanovnika, ovog ljeta, među zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina prijavljivala je najmanji broj zaraženih.

Međutim, stručnjaci su već tad upozoravali da bi nas, ukoliko se ne uspije vakcinisati visokih 70% stanovnika i ukoliko ljudi ne budu nosili maske u zatvorenom, već tokom rane jeseni mogao zahvatiti snažan četvrti talas, uzrokovan novim delta sojem koronavirusa. Ovakav razvoj situacije, kako za Radio Bosanska Krupa naglašava Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, vrlo je moguć obzirom na trenutni trend ubrzanog rasta oboljelih.

„Nažalost, prije dvije sedmice nismo imali nijednog oboljelog. Onda se pojavio jedan pozitivan pacijent, pa dva, pa tri… tako da se svaki dan povećava broj naših sugrađana koji su pozitivni na koronavirus. Očekivati je da će to biti još više, da će biti pojačano. Zato još jednom molim naše stanovnike da se vakcinišu kako bi spriječili trend rasta broja oboljelih“

Sve je veći broj zaraženih u Bosni i Hercegovini i zemljama regije. Međutim, uporedo sa sve lošijom epidemiološkom slikom na prostoru naše države, aktivan je i trend svojevrsnog straha i odbijanja vakcinacije kao, po mišljenju struke, jedinog načina sprečavanja širenja virusa. Ipak, čini se da je postupno, i na tom planu, primjetan napredak. U cilju osvješćivanja stanovništva i njihova animiranja da se vakcinišu, Dom Zdravlja Bosanska Krupa poduzeo je sve moguće mjere – od medija, poziva, terenskog rada, prekovremenih sati pa do apeliranja na vjerske službenike i ugledne građane da, u okviru svojih zajednica, animiraju stanovništvo i ukažu na značaj vakcinacije. Kako potvrđuje Mujo Kekić, zaključno sa 30. augustom 2021. godine, u Bosanskoj Krupi ukupno je vakcinisano 2.670 naših sugrađana od kojih je njih 2.183 dobilo dvije doze neke od Covid-19 vakcina. Zadovoljni su, kažu, trenutnim tempom i intenzitetom odaziva građana istovremeno poručujući i apelirajući stanovništvu da istim tempom i nastave.

„Mi vakcinišemo svaki dan, kako u prostorijama za vakcinaciju tako i na terenu – Bosanska Otoka, Jezerski i diljem općine kako bismo vakcinisali i naše slabo pokretne sugrađane. Imamo dva tima koji svakodnevno rade. U nedjelju smo imali revakcinaciju kad smo revakcinisali 190 naših sugrađana. Trenutno raspolažemo sa 1.400 doza AstraZeneca i 300 doza Sinopharma. Dobijemo jako male doze, 20-30, Pfizer-a koje, po uputama, moramo da damo onkološkim pacijentima, pacijentima na inzulinu i pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima. Moram da kažem da je svaka vakcina dobra, da ne trebaju izbjegavati vakcine. To je jedina i prava informacija kada je u pitanju vakcinacija i vakcine koje mi dobivamo.“

Naglašavajući da razloga za strah nema, iz Doma zdravlja Bosanska Kupa apeluju još jednom na naše sugrađane da se vakcinišu. Pritom napominju da oni koji, zbog obaveza, nisu u mogućnosti da u toku radnog vremena dođu da se vakcinišu, samo trebaju kontaktirati Dom zdravlja Bosanska Krupa i dogovoriti termin vakcinacije.

 

Podijeli ovaj članak