Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

2 min. čitanja

Poštovane građanke i građani Bosanske Krupe u domovini i dijaspori, čestitam vam 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prije 30 godina proveden je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U kontekstu sveopće neizvjesnosti i krize uzrokovane disolucijom Jugoslavije, građani Bosne i Hercegovine su hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke.

Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji. Demokratska volja iskazana 1. marta 1992. godine imala je presudan značaj za opstanak Bosne i Hercegovine. Građanke i građani Bosne i Hercegovine izabrali su tada samostalnu i cjelovitu državu, odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim državama.

Zahvaljujući naslijeđu 1. marta, Bosna i Hercegovina je danas samostalna i međunarodno priznata država, koja teži da postane dio evropske i euroatlantske porodice, kao globalnog simbola sigurnosti i prosperiteta.

Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu Bosnu i Hercegovinu i osigurali njen opstanak. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i teritorijalni integritet danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.
To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

U to ime, svim građankama i građanima Bosaneke Krupe još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana nezavisnosti.

Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina.

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Alen Lipovača dipl.pravnik

Podijeli ovaj članak