Božićni prijem za pravoslavne vjernike kod načelnika Armina Halitovića

2 min. čitanja

Pravoslavni Božić, koji se obilježava i slavi 7. januara, najveći je pravoslavni praznik. Za njega su vezani mnogi običaji koji vrijeme od nekoliko sedmica oko Božića čine najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović priredio je danas tradicionalni prijem za svoje sugrađane koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Susret vjernika i načelnika bio je prilika da se svi zajedno prisjete nekadašnjih proslava Božića, druženja i radosti koju je sa sobom donosio blagdan. Isto tako, razgovaralo se o potrebama koje ima stanovništvo u srpskim povratničkim naseljima.

„Svaki put nam bude i ugodno ali i korisno druženje jer razgovaramo i o potrebama mještana, o svemu onome što se može i treba uraditi kako bi se stvorio bolji životni ambijent. Rekli su šta im je neophodno i nama kao organu uprave ostaje da vidimo kako bismo odgovorili na njihove zahtjeve koji se baš kao i u većini ostalih ruralnih područja naše općine odnose na putnu komunikaciju, snabdijevanje vodom i sl.“, kaže načelnik Armin Halitović.

Svečanosti u povodu pravoslavnog Božića na području bosanskokrupske općine započet će sutra, na Badnji dan, kada će kočije sa Badnjakom – hrastovim drvcetom, u pratnji pravoslavnih sveštenika održati božićne službe u podgrmečkim naseljima. Na sam dan pravoslavnog Božića u crkvama na prostoru Bosanske Krupe, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Bosanska Krupa, bit će služena i sveta liturgija.

Podijeli ovaj članak