Bosanskokrupski Unski lađari – tradicija i rođenjem stečena ljubav

3 min. čitanja

U Bosanskoj Krupi kroz decenije snažno vesla jedna tradicija – tradicija koja nadilazi generacije, sažima kulturno bogatstvo i stoji kao simbol otpora i snage. Od 1977. godine trka tradicionalnih unskih lađara postala je ne samo kamen temeljac sportske izvrsnosti već i neodvojivi dio kulturnog i turističkog tkiva Bosanske Krupe.

 

Skoro pola stoljeća, ova tradicionalna trka lađa urezala je svoju ostavštinu u historiju Bosanske Krupe. To je više nego samo godišnji događaj; to je putovanje kroz vrijeme, povezujući sadašnjost sa ponosnim naslijeđem prošlosti. Od svoje prve utrke 1977. godine, događaj je bio živopisna proslava lokalnog identiteta, mladosti, snage i otpornosti. I naravno Une!

 

Bosansko-krupski Unski lađari nositelji su tradicije i ljepote nekih prošlih vremena, koja su svakim zamahom vesle i svakim članom posade, činila prijateljstvo, takmičarski duh, ljubav prema lađama i Uni, i na koncu, tradiciju koja se prenosila sa koljena na koljeno.

 

Svaka lađa, pomno izrađena, dokaz  je zanatskih vještina, Unske priče i ljudskosti mladića i djevojka, koje se prenose kroz generacije.  Na lađarima se stvaraju prijateljstva, suparništva su dobronamjerna, ponekad preslika Krajiškog temperamenta, a uspomene su utkane u vječnost, kroz odrastanje, stasavanje i život.

 

Od samih početaka, od prve trke, su lađari okupljali najhrabrije i najspremnije. Svaka lađa imala je svoje kormilare, a imena timova su uglavnom predstavljala dijelove grada ili porodice. Tako su najbrži i najspremniji momci bili predstavnici svojih porodica, a ta se čast prenosila sa koljena na koljeno, te su godinama takmičarske vesle bile sve jače i jače. I djevojke su se vremenom priključivale, rame uz rame sa dečkima.

 

I vesla u vodi, i prvi zamah, četiri vesle kao jedna, četiri srca za pobjedu. Lavovska borba, Unska bistrina života i pobjede. 

 

Bosansko-krupski Unski lađari su čuvari nekog vremena i ljudi, koji su bili preteče nama, Unskih kormilara historije, ali i Bosanske Krupe.

 

Osim svoje lokalne privlačnosti, tradicionalna trka Unskih lađara privlači posjetitelje željne da svjedoče jedinstvenom spoju vještine i tradicije. Obale rijeke Une oživljavaju uz navijanje gledalaca, stvarajući atmosferu koja se rijetko viđa.

 

Za one koji žele svjedočiti ukrštanju tradicije, sporta, mladosti i snage, ljubavi prema gradu i ljepoti kulture sjećanja, Bosanska Krupa vas poziva na Unske lađare, koji se svake godine održavaju početkom augusta. Zakoračite u svijet u kojem vrijeme usporava, vesle ubrzaju, a rijeka Una postaje platno za tradiciju koja je prebrodila mnogobrojne promjene, gubitke, teškoće i prepreke, ali nikad nije posustala i uvijek s ljepotom onog početnog zamaha, ostala srce i žila kucavica Une i Bosanke Krupe.

Podijeli ovaj članak