Bosanska Krupa: Održan sastanak za realizaciju projekta snimanja dokumentarnog filma o 511.slavnoj brdskoj brigadi

2 min. čitanja

Danas je u Kabinetu gradonačelnika Bosanske Krupe održan sastanak povodom realizacije projekta snimanja dokumentarnog filma o 511. slavnoj brdskoj brigadi.

 

Ideju i želju za snimanjem dokumentarnog filma o 511.slavnoj brdskoj brigadi izrazio je gospodin Davide Mendeni, državljanin Italije, koji je na Univerzitetu u Milanu, Fakultet humanističkih nauka, smjer historija, diplomirao na temu „511.slavna brdska brigada u odbrani Bosanske Krupe“. U pratnji gospodina Mendeni bili su i članovi ekipe koja će snimati dokumentarni film Marco Tonolli, Chiara Cuter i Luca Matassoni, te Daniele Socciareli, predstavnik organizacije IPSIA, koja je referentna tačka ovog konteksta međunarodne saradnje i koja će pružati podršku ovoj mladoj ekipi autora tokom cijelog trajanja projekta.

 

Gradonačelnik Armin Halitović zahvalio se ovom prilikom članovima filmske ekipe, te izrazio punu podršku projektu snimanja dokumentarnog filma o 511. slavnoj brdskoj brigade.

 

Pored gradonačelnika Bosanske Krupe, sastanku su prisustvovali i veterani 511.slavne brdske brigade Husnija Avdagić, Edin Pašalić, Asmir Hadžipašić, Arif Badnjević i Emir Sedić, te Asim Hadžić, koji su se filmskim autorima iz Italije stavili na raspolaganje kao podrška u bilo kojoj fazi snimanja dokumentarnog filma.

 

Filmska ekipa će u narednih 10 dana obići sve značajne lokacije na području grada Bosanska Krupa, te izvršiti potrebne pripreme kako bi se početkom naredne godine pristupilo snimanju dokumentarnog filma. Cilj je, kako kažu, rekonstruisati historiju i prikazati herojsku borbu i doprinos 511. slavne brdske brigade u odbrani Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Kabinet gradonačelnika Grada Bosanska Krupa

 

 

Podijeli ovaj članak