Bosanska Krupa obojana rozim bojama podrške i prijateljstva

2 min. čitanja

U Bosanskoj Krupi u subotu održana je trka i šetnja za zdravlje, koja je okupila preko 300 učesnika svih generacija. Cilj ove trke jeste širenje svijesti o borbi i bolesti karcinoma i podrška udruženju oboljelih od karcinoma Mimoza, gdje se novac koji je prikupljen na današnjoj trci usmjerava na besplatni mamograf, aktivnost koju ovo udruženje svake godine organizira za sve sugrađanke. Organizator i ovogodišnje trke je udruženje oboljelih od karcinoma Mimoza iz Bosanske Krupe.

Učešće u trci je bilo simboličnih 1KM, a kroz aktivnosti organizacije i tehničke pomoći, ove godine, brojna sportska udruženja i privrednici dali su svoj doprinos. Pokrovitelj trke je gradonačelnik Armin Halitović i Gradska uprava, sponzori su lokalni privrednici i kompanije, a tehnička podrška i ove godine bio je Atletski klub Svjetlost.
Članice Zumba Bosanska Krupa na čelu s instruktoricom Enesom Kekić izvele su zagrijavanje pred trku, a Yoga s Dadom na čelu s yoga instruktoricom Mirsadom Memić, po završetku trke pokazali su pravilne tehnike disanja i odmora.

Divno subotnje vrijeme te dobro raspoloženje učesnika i zajednički cilj podrške i prijateljstva ovaj je vikend zaista obojao čitav grad. Druženje i zajednički ciljevi, podrška, prijateljstvo i snaga, ostaće zapamćeni ovog 7.oktobra i otvoriti neke nove nade i načine pomoći i podrške ovom udruženju i njegovim članicama.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.
Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke je potaći žene da se redovito javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnosticira na vrijeme, a samim tim poveća i stepen izlječenja.

 

Krater

Podijeli ovaj članak