Bosanska Krupa: Italijanska firma traži radnike u BiH, plaće su od 1.500 do 2.000 KM

2 min. čitanja

Plan firme je da u naredne tri do četiri godine uposli više od 300 radnika. Trenutno ih imaju 170. U ovom trenutku traže 50 radnika

Predstavnici italijanske firme Bosankar iz Bosanske Krupe u potrazi su za novim radnicima zbog širenja poslovanja, te su s tim ciljem boravili u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Bosankar već 18 godina posluje na području BiH. U Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM. Bave se proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine.

S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika. Plan firme je da u naredne tri do četiri godine uposli više od 300 radnika. Trenutno ih imaju 170. U ovom trenutku traže 50 radnika.

Prosjek plaće njihovim radnicima je 1.500 do 2.000 KM.

Giuseppe Franci, vlasnik firme, rekao je da je odlazak ljudi iz BiH veliki problem i da se mora pokušati zaustaviti taj trend.

– Ja doista osuđujem veliki broj poduzetnika koji prema mom mišljenju iskorištavaju radnu snagu, što malim plaćama, što lošim uvjetima rada. Mislim da bi se tome trebalo stati ukraj. Zato sam ja ovdje da dam neke bolje prilike za same radnike i da pokažem poslodavcima bolji primjer prakse – rekao je.

Firma Bosankar uskoro u Prijedoru otvara pogon za proizvodnju željezničkih vagona. Svi njihovi proizvodi namijenjeni su za strano tržište, izvijestio je RTV Slon.

 

Podijeli ovaj članak