Bosanska Krupa: Bijela traka kao opomena da postoje zvjeri u ljudskom obliku

2 min. čitanja

Udruženje logoraša Bosanska Krupa, u suorganizaciji sa MSŠ Safet Krupić te učenicima Prve osnovne škole, Druge osnovne škola i Opće gimnazije, obilježili su danas Dan bijelih traka. Ovaj dan se obilježava da se podsjeti na strahote i stradanja preko 3000 Prijedorčana, koji su mučeni, silovani i na kraju ubijeni, a koji su, tog 31.maja 1992.godine žigosani bijelim trakama na rukama, čaršafima i platnima na svojim kućama, obilježeni kao mete genocida koji je izvršio agresor.

U Bosanskoj Krupi, u mještovitoj srednjoj školi, učenici i nastavnici pogledali su film o stradanjima u Prijedoru te su mirnom šetnjom, sa transparentima ‘Jer me se tiče…’, ‘Nikad zaboraviti’ , ‘Dan bijelih traka’, kroz Ade i preko mostova, došli do trga Alije Izetbegovića, gdje su, zajedno sa učenicima Prve i Druge osnovne škole te Opće gimnazije, odali počast ubijenim Prijedorčanima. Spustili su tridesetmetarsko platno sa Starog grada, a sa 102 ruže i 102 imena djece koja su ubijeni u Prijedoru, prisjetili su se nevinosti i bola, odajući im počast. U kratkom historijskom satu, koji je održao Nermin Šabić, ističući potrebu pamćenja dešavanja 92-95, da se nikom ne ponovi i ne desi, kazao je kako se ovim skupovima ne želi potaći mržnja prema bilo kome, već se prisjetiti onoga što je snašlo narod Prijedora tih ratnih godina, kao potrebu očuvanja mira, jačanja domoljubnosti i građenja svjetlije budućnosti.

Nakon čitanja imena ubijene djece, svi prisutni sa ovog skupa uputili su se na drveni most, odakle su bacili 102 ruže u rijeku Unu, proučivši Fatihu za ubijenu djecu.

Preko 30 000 ljudi prošlo je kroz prijedorske logore, a Prijedor je grad sa najviše osuđenih i presuđenih ratnih zločinaca, sa masovnim grobnicama koje okružuju grad i šalju jedinstvenu poruku – da istina uvijek iziđe na vidjelo. 102 djece je ubijeno pod Prijedorskim zvjerskim djelovanjem, a vlasti u ovom gradu ni dan danas ne dopuštaju da se podigne spomenik ubijenoj djeci.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak