BosanKar najbolje poduzeće, predsjenik poduzeća – najbolji menadžer za 2021.

6 min. čitanja

AUTO Media Group iz Sarajevu je protekle sedmice organizovala 23. izbor automobila godine u Bosni i Hercegovini, a zbog još uvijek epidemiološke situacije izbor je išao u on line formatu. Sam izbor pored automobila godine, ima dosta kategorija u kojem se kandidiraju i biraju najbolji.

Tri nagrade u nekoliko kategorija stigle su u Unsko-sanski kanton, a dvije od njih, jedne od najvažnijih i u Bosansku Krupu. U srijedu u poduzeću Bosankar, uz prisustvo bakra i medija, organizator ovog prestižnog izbora je nagrade i uručio.

„Dvadest tri godine radimo jednu veliku akciju izbora auta godine ,ali pored toga i izbor najboljeg autobusa, kamiona, dostavnog vozila, terenca, između ostalog dajemo nagradu za poduzeće godine, proizvodnju, prodaju, za ideju godine, proizvodnju,prodaju, za ideju godine. Dvije nagrade su došle u prekrasnu Bosansku Krupu, pratili smo poduzeće Bosankar i odlučili se da jedno priznanje dobije proizvodnja ove firme, a drugu nagradu smo kao najboljem menadžeru dodijelili vlasniku firme. Giuseppeu Franchiu. Razlog, ukratko:Bosankar je prije 18 godina krenuo sa devet radnika i proizvodnjom od šest kabina dnevno.Danas rade deset puta više, 60 kabina dnevno i imaju 175 radnika i uskoro idu do dvije stotine.Prostor za rad je primjer ugodne sreduine za rad,tu su najsavremenije mašine,konkurentni su na tržištu,nemaju problema s pasmanom,niti sa finanscijskim aspektom.Takođe ,danas ćemo uručiti ovdje nagradu i najboljem vozaču za ovu godinu,vašem komšiji iz cazina,Salihu Ljubijankiću, koji ovu titulu dobija drugi put,a u prostoru vaše prirode danas ćemo imati snimanje teste vožnje za novo auto koje će on voziti“– riječi su ovo direktora AUTO media Group, gospodina Mirka Gerha.

Ispred najboljeg poduzeća „BosanKar“ po ovom izboru na jučer upriličenoj dodjeli ovog priznanja obratio se stopostotni vlasnik i predsjednik ove kompanije Giuseppe Franchi ,koji je u istom odabiru najboljih dobio titulu naj-menadžera, i tom prilikom naglasio svoju opredjeljenost da sav svoj kapital uloži u bosanskokrupsku firmu,da je razvija na zdravim nogama,prateći sva tehnološka dostignuća,obezbjeđujući poslovanjem finansijsku stabilnost,stalni rast broja zaposlenih,najbolje plate svojim uposlenicima i stalno proširenje, kako proizvodnih kapaciteta,tako i broja isporučenih svojih proizvoda konkurentnih na današnjem probirljivom tržištu.

„Ja bih se zahvalio na ovom priznanju ,iako nisam navikao da primam priznanja ,naučio sam da radim u tišini. Ja sam napravio ovu firmu, imam 18 000 metara kvadratnih pokrivenog prostora u koji sam uložio 20 miliona, praktično sav novac koji sam zaradio ovdje sam uložio. Mislim da sam donio bogatstvo u ovu zemlju.Ovo će ostati ovdje,niko neće ponijeti sobom.Bosankar je priznata firma u čitavom kantonu i ima najviše plaće uposlenika.Mislim da je uloga jednog privrednika nije samo da gradi i proizvodi,već on mora imati i društvenu odgovornost. Ovo priznanje, više nego moje je,je priznanje čitavoj firmi,cijelom poduzeću,ono je rezultat grupe,svih nas i to je jako bitno,a svakom je drago da njegov rad bude priznat i da za to dobije priznanje“

Pored ovih riječi gospodin Giuseppe Franchi je naglasio:

„Nadam se da će ovo biti putokaz i reklama i za mlade ljude koji umjesto da idu raditi van države pokušaju i ovdje i da se klade na našu ovu zemlju. Samo ponavljam-jedan privrednik može obavljadi jedan dio posla,ali moraju u tome učestvovati i Bosanci s drugim dijelom posla.sam niko nije uspio. Nadam se da ću dobiti još priznanja kao rezultat uzajamnog rada s Bosancima.Ja nisam došao ovdje da iskorištavam radnu snagu, da iskorištavam ovu zemlju, ali sav trud mora imati i ekonomsku stranu. Ovdje sam došao jer sam čuo i uvjerio se i više puta rekao da su Bosanci kao radnici jedni od najboljih u svijetu. S vremenom smo uspjeli odabrati ljude,ja se tim ponosim, oni su stvarno sposobni zaposlenici Bosankara, mada je danas teško doći do radnika. Trenutno imam tačno 76 godina,a moj prvi dio plana je da u Bosanskoj Krupi ostanem do punih 86. Prvi dio plana.Nadam se da ću uskoroimati priliku da oživim svoje planove i ideje preko novog Udruženja koje bi mogle promijeniti ovu zemlju, jer su joj promjene neophodne. Moramo pogurati politiku da radi za svoje građane, ne za sebe, jer od nje sve polazi.“

Iako se gotovo svaki dan u poduzeću BosanKar može govoriti o koracima naprijed,iako je dan prije iz ovog poduzeća zahtjevnom kupcu krenula kamionska kabina izuzetne veličine,iako se i u ovoj složenoj ekonomskoj situaciji dobro snalaze kako u obezbjeđenju sirovine,obezbjeđenju unosnih poslova,zadržavanju postojećeg broja radnika i inženjera,te planovima o novom zapošljavanju,ovo je bila jedinstvena prilika da da saznamo da je vlasnik ove italijanske firme s punoljetstvom u Bosanskoj Krupi od strane predsjednika Italije dobio prestižno priznanje Viteza poslovanja koje će mu ambasador republike Italije u BiH ,njegova ekselencija Marco Di Ruzza uručiti 11.maja na 11-tom „Sarajevo Business Forumu“.Tih dana očekuje ga još jedno važno priznanje i prilika da,na osnivačkoj skupštini posebnog,prvog Udruženja italijanskih poduzetnika koji posluju u BiH, Giusepe Franchi,vlasnik BosanKara iz Bosanske Krupe, bude kandidiran za prvog predjednika tog udruženja.

Na maloj svečanosti u okviru poduzeća BosaKar iz Bosanske Krupe.predstavnici AUTO Media Group, odnosno direktor Mirko Gerh je uručio i priznanje najboljem vozaču u ovom izboru za ovu godinu,a to je Salih Ljubijankić iz Cazina koji je ranije još jedanput primio ovo priznanje.

Podijeli ovaj članak