Bajramska akademija mektebskih polaznika

3 min. čitanja

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa jučer je, drugog dana Ramazanskog bajrama, u Velikoj sali Doma kulture održana Bajramska akademija mektebskih polaznika.

Po završetku ikindije namaza u Gradskoj džamiji Bosanska Krupa, upriličen je defile mektebskih polaznika i muallima svih džemata s područja MIZ Bosanska Krupa od Gradske džamije do Doma kulture. Velika sala Doma kulture Bosanska Krupa nije bila dovoljna da ugosti sve mekteblije, prisutnu ulemu i zvaničnike Grada Bosanska Krupa. Kako ističe Muhamed ef. Begić, gl. imam MIZ Bosanska Krupa, ovolikom odazivu niko se nije nadao:

„Kad sam na Radiju Bosanska Krupa najavio da će se održati ova Bajramska akademija, zaista nisam očekivao da će biti ovoliki odaziv naših mališana, ali… ovo je jedna velika fantazija. Ovo je nestvarno bilo danas. Ovdje je bilo nemoguće utvrditi broj prisutnih. Mislim sa je sigurno prisutno oko 500 – 600 djece“, rekao je efendija Begić.

Na Bajramskoj akademiji predstavljeni su svršenici mektebske pouke i promovisani polaznici koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh. Upravo su ova djeca, kako je naglasio hfz. Mehmed ef. Kudić, muftija bihaćki, najveće bogatstvo koje imamo:

„Predstavljanje mekteba i mektebske nastave je najznačajniji dio posla kojim se bavi Islamska zajednica, a to jeste da djecu i mlade osobe odgoje i obrazuju islamu. U vremenu u kojem živimo, a koje je obilježeno različitim izazovima, djeca koja pohađaju mekteb samo mogu doprinijeti ovome društvu. U njihovom radu, poslovima i aktivnostima mektebska djeca su najznačajniji dio naše populacije kada je u pitanju Islamska zajednica, pogotovo u oblasti obrazovanja“, istakao je Mehmed ef. Kudić, muftija bihaćki.

Zadovoljstvo, ali i iznenađenje, brojem prisutnih nije krio ni gradonačelnik Armin Halitović koji je, još jednom, iskazao podršku aktivnostima MIZ Bosanska Krupa, izražavajući nadu da je ovo samo prva u nizu Bajramskih akademija mektebskih polaznika.

Generalni pokrovitelj Bajramske akademije Bosanska Krupa jeste organizacija Human Social Society 4Life koji su, između ostalog, obezbijedili bajramske paketiće za svu djecu prisutnu na Akademiji. Ispred Organizacije prisutnima se obratio Hamdija Abazović ističući važnost podrške aktivnostima ovoga tipa koje promoviraju obrazovanje i nastoje pozitivno djelovati na mlađu populaciju.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak