80 hiljada KM za izgradnju Centra za upravljanje otpadom od Fonda za zaštitu okoliša

2 min. čitanja

Općina Bosanska Krupa je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do, osigurala 80 hiljada KM. Sredstvima će se unaprijediti tehnička opremljenost odlagališta, stvoriti uslovi za priključenje i snabdijevanje električnom energijom koja je neophodna za funkcionalnost cestovne mosne vage postavljene na ulazu odlagališta.

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do je međuopćinski projekt Bosanske Krupe, Bužima i Cazina čiju su realizaciju u prvoj fazi, koja je podrazumijevala izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu mosne vage, te potpisivanje sporazuma o uspostavi zajedničkog centra, pomogli Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP). Općina Bosanska Krupa u 2019. godini dobila je 55 hiljada od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sada značajnu sumu i od Fonda za zaštitu okoliša.

„Dobili smo 80 hiljada i zadovoljni smo. Sve smo bliži cilju da profesionaliziramo i dovedemo u funkciju zajednički Centar za upravljanje otpadom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja i osigurati sredstva za nastavak realizacije projekta“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Godišnja količina otpada u Cazinu je oko šesnaest hiljada kubnih metara, u Bosanskoj Krupi oko sedam, a u Bužimu oko četiri hiljade. Dovoljan je to bio razlog da ove lokalne zajednice krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar bi trebao imati pretovarnu i reciklažnu stanicu što bi osim deponovanja omogućilo sortiranje i iskorištavanje otpada. U prvoj fazi Centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda Centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze Centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

Podijeli ovaj članak