11. jula navršava se 20 godina od smrti generala Mirsada Sedića

Dodaj komentar
2 min. čitanja

U četvrtak, 11. jula 2024. godine, navršava se dvadeset godina od smrti ratnog komandanta 511. slavne bbr., brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića. Godišnjica će kao i svaka prethodna biti obilježena na prigodan način.

Ove godine u organizaciji udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, dana 11.07.2024.godine, četvrtak, polagat će se cvijeće ispred rodne kuće generala Mirsada Sedića u Arapuši u 11.30 sati. Istog dana, u 12.00 sati, proučit će se tevhid generalu Mirsadu Sediću i šehidima Arapuše.

Pozivamo veterane 511. slavne i sve građane da uzmu učešće u obilježavanju 20. godišnjice smrti generala Mirsada Sedića i na taj način još jednom odaju poštovanje njegovom liku i djelu.

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio u Mostaru, a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio zamjenik komandanta 5. korpusa i sa te funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe „da je 511. slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući“.

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17. septembar“ – za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare