ZZO bez kontrole, a ViK gubi 70 posto vode: CCI tra┼żi hitnu reakciju Vlade KS-a

2 min. ─Źitanja

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su u petak Vladu i Skup┼ítinu KS-a da hitno reaguju kako bi se otklonile nepravilnosti koje je uo─Źio Ured za reviziju institucija FBiH.

Projekt-koordinator CCI-ja Alen ─îular je naveo da je Ured za reviziju institucija FBiH pro┼íle godine objavio izvje┼ítaje za osam institucija KS-a, od kojih je sedam dobilo negativno mi┼íljenje, to su KJKP Vodovod i kanalizacija, JU Dom zdravlja KS-a, Zavod zdravstvenog osiguranja, KJKP Sarajevogas, KJKP Sarajevo┼íume, JU Slu┼żba za zapo┼íljavanje KS-a i bud┼żet KS-a.

─îular je naveo da su revizori utvrdili brojne nepravilnosti u radu stomatolo┼íke slu┼żbe Doma zdravlja, navode─çi primjer da ta ustanova radi od 7.30 do 20 umjesto od 7 do 21 sat.

Zbog neadekvatnog upravljanja KJKP ViK, dodao je Čular, gubitak vode iznosi 70 posto, dok je u JP Sarajevošume 74 posto poslovnih prihoda u 2021. utrošeno na plate radnika, a tek sedam posto prihoda za poslove biološke obnove šuma.

Slu┼żba za zapo┼íljavanje je, kako je naveo ─îular, realizovala samo devet posto planiranih sredstava po programu mjera zapo┼íljavanja.

– ZZO nije izvr┼íio kontrolu propisivanja lijekova na recept po ovla┼ítenim lije─Źnicima, dok je nabavka odre─Ĺenih lijekova u iznosu ve─çem od ─Źetiri miliona KM i medicinskih sredstava od ─Źetiri miliona KM izvr┼íena bez provo─Ĺenja propisanih procedura javnih nabavki, naveo je ─îular.

Dodao je da bez obzira na ove zabrinjavaju─çe podatke, kao i na ─Źinjenicu da su tim institucijama date na raspolaganje skoro dvije milijarde KM javnog novca, Vlada i Skup┼ítina KS-a ignori┼íu nepravilnosti koje su revizori uo─Źili u radu kantonalnih institucija ─îular.

Podijeli ovaj ─Źlanak