Žrtve seksualnog nasilja u ratu u Foči: Rane ne zacjeljuju, sjećanja ostaju

4 min. čitanja

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u rata obilježen je dan u Foči, u organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995”.

Ispred Sportske sale “Partizan”, koja je tokom rata bila pretvorena u logor, priređen je prigodan program, a još jedanput je upućen zahtjev da odgovorni za zločine budu procesuirani, a mjesta masovnog stradanja i torture na civilima adekvatno obilježena.

“Ogorčeni smo”

– Evo nas nakon 31 godinu, a nažalost ništa se nije promijenilo. Ova zgrada iza nas još uvijek nema svoj pečat koji bi trebala da ima, a to je spomen-ploča koja će podsjećati, ukazivati budućim generacijama da se zlo, koje se počinilo, desilo ali da se na kraju krajeva ne isplati i da oni ne trebaju da idu tim putevima. Ogorčeni smo. Saradnja sa lokalnom zajednicom je stala, stagnirala, naši zahtjevi stoje negdje u ladicama. Mi samo tražimo, na osnovu presuda i ništa drugo, da se obilježe mjesta zločina, izjavila je Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja “Foča 92-95”.

U Foči je, prema podacima udruženja, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 586 žena, a silovano više od 1.000. Žrtva zločina bila je i Zehra Murguz.

– Rane ne zacjeljuju, sjećanja ostaju. Pamtimo, evo danas je 31 godišnjica kako se zločin desio upravo ovdje iza mojih leđa u zloglasnom logoru Partizan. Mi se borimo i borićemo se i nikad nećemo odustati. Dokazali smo i svjedočili smo da je na Bosni i Hercegovini bila agresija, a ne rat, kazala je Murguz, javlja Anadolija.

Obilježavanju Međunarodnog dana u Foči prisustvovali su predstavnici američke, britanske, iranske i ukrajinske ambasade, Misije UN-a, OHR-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, ali i predstavnici domaćih državnih i entitetskih institucija.

– Danas, i svakog dana se sjećamo neizrecivih zločina počinjenih ovdje devedesetih godina, uključujući i seksualne zločine počinjene protiv žena i djevojčica, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, dodajući kako priča o Foči tek treba da bude ispričana, jer mnogi počinioci zločina nisu privedeni licu pravde, a preživjele žrtve se suočavaju sa stigmom.

Posljedice zlodjela

– One moraju dobiti podršku koja im je prijeko potrebna, trebaju biti priznate, kako bi imale pristup pravima i uslugama. Zajednice širom BiH se moraju suočiti sa zlodjelima iz prošlosti i razumjeti posljedice. Tešku prošlost možemo ostaviti iza sebe samo ako nam je svima ponuđena bolja budućnost, naglasio je Reilly.

Skup u Foči završen je mirnom šetnjom od sale Partizan do trga u centru grada, a potom su sa mosta u Ćehotinu bačene ruže.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, kako bi se podigla svijest o potrebi da se okonča seksualno nasilje povezano s ratnim sukobima, oda počast žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta i svima onima koji su hrabro izgubili živote i posvetili svoj život borbi za iskorjenjivanje tih zločina.

Podijeli ovaj članak