Značaj samita Evropske političke zajednice u Pragu: Vijeće sigurnosti ne može odgovoriti svim izazovima u BiH

2 min. čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao je danas na samitu Evropske političke zajednice u Pragu u kojem on, kako kaže, vidi značaj upravo jer u njemu učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta.

– Radi se o obliku okrupljavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa. Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU i Zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka, istakao je Džaferović.

On tvrdi kako je jako važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Također, istakao je značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH.

– Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona. Bosni i Hercegovini je potreban mir i stabilnost, zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status.

Džaferović navodi da je sazrila svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status.

Podijeli ovaj članak