Zlostavljanje ratnih zarobljenika u Goraždu: U pritvoru bilo pripadnika Armije BiH i Vojske RS

2 min. čitanja

Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su govorili o zlostavljanju zarobljenika u Goraždu i nadležnima u vojnoj bezbjednosti. Hajrudin Klapuh je rekao da je bio angažovan kao stražar u vojnom zatvoru u Goraždu od njegovog formiranja u novembru 1992. Naveo je da je zatvor bio smješten u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) i da su u njemu bila zatvorena 23 srpska zarobljenika.

Klapuh je rekao da je dobijao naređenja od upravnika Mersudina Bradarića, Fahire Pleh i povremeno od Himze Selimovića. Kazao je da misli da su na uslove u zatvoru mogli uticati Fahira Pleh i Ferid Buljubašić.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

U iskazu iz istrage Hasan Fejzić je kazao da je 1993. raspoređen u vojno-istražni organ i da mu je nadređeni bio Himzo Selimović, koji je bio načelnik bezbjednosti. On je naveo da je Ramiz Mićivoda bio vojni policajac, a da je Mehmed Dobrača bio referent za bezbjednost.

Svjedok je rekao da je bio zadužen za ispitivanje pripadnika Armije BiH u pritvoru, a da je bilo i zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, s kojima nije kontaktirao.

On je ispričao da je Vujačić kazao da je bio dobrovoljac i da su ga petorica počela udarati rukama i nogama, među kojima je bio i Ramiz Mićivoda.

Mićivodina braniteljica Sabina Mehić ukazala je na razlike u svjedočenju Fejzića i Nedžiba Bašića, koji je saslušan na jednom od prošlih ročišta.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Podijeli ovaj članak