Žestoka reakcija Udruženja žrtava na Stevandićevu tvrdnju o imunitetu poslanika NSRS-a

1 min. čitanja

Nakon što je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio da narodne poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom Republike Srpske i Poslovnikom NSRS, oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

– Podsjećamo Stevandića i druge da nadležnosti koje su obuhvaćene imunitetom ne obuhvataju rušenje ustavnog poretka BiH, jer je NSRS u obavezi da podržava taj poredak.

Imuniteti i zločini zamišljeni u glavama tadašnjih razbijača BiH, Miloševića, Karadžića, Krajišnika, Plavšić, Brđanina i drugih, odveli su iz u Hag. Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga.

Ratni zločin ne zastarijeva uprkos i unatoč nesposobnom Tužilaštvu u BiH, koje još uvijek ne čita presude suda iz Haga u kojima dominira ime Nenada Stevandića.

Stevandić se nakon više od 30 godina služi istom retorikom kao i njegov prethodnik, ratni zločinac, Momčilo Krajišnik, stoji u saopćenju Udruženja iz kojeg pozivaju Tužilaštvo BiH, ali i bilo kojeg tužioca u Tužilaštvu, koji drži do svog digniteta i svoje profesionalne časti i koji nije pod kontrolom, da pročita presude MKSJ i utvrdi zašto se ime Nenada Stevandića spominje u bezbroj presuda.

– Mi im se stavljamo na raspolaganje, ako se odluče za taj korak, naveli su.

Podijeli ovaj članak