Žene žrtve nasilja su ucjenjivane seksom: “Šta ima veze da spavaš i sa mnom?”

4 min. čitanja

U Psihološko savjetovalište Medice Zenica dolazile su žene koje su bile ucjenjivane od poslodavaca, od šefova na poslu ili vlasnika određenih firmi. Od žena je traženo pružanje seksualnih usluga da bi dobile posao ili sačuvale radno mjesto.

Uzalud poticaji

– Zaista je bilo slučajeva gdje su nam se obraćale žene koje su ucjenjivane od poslodavaca da imaju intimne odnose, da zadovoljavaju neke njihove potrebe, kako bi zadržale posao. Obraćale su se i žene kojima su neki poslovni ljudi tražili da imaju sa njima intimne odnose, pa će “vidjeti da li odgovara za posao”. Žene su ucjenjivane. Čak i žene koje su preživjele silovanje i seksualno nasilje. U manjim sredinama su imale neke od njih problem, kad su tražile posao, da su ih pokušali ucijeniti seksom da bi bile zaposlene, izjavila je Sabiha Husić, direktorica zeničke Medice, za Oslobođenje.

Istakla je da su svojevremeno davana poticajna sredstva firmama za zapošljavanje žena žrtava nasilja, a koja su se ostvarivala preko zavoda za zapošljavanje. Žene su sebi morale tražiti poslodavca, a i tada su čak neke od njih pokušavali ucijeniti seksom za dobijanje posla.

– Nekima od njih, kako su nam ispričale, govorili su: “Šta ima veze da spavaš sa mnom, ko zna sa koliko si ih već bila”. To su psihološka i emotivna nasilja i ugnjetavanja. Nije im dovoljno da država plati plate koje bi dobijale, već su ih pokušavali ucjenjivati seksom. To je bio jedan od razloga zašto se dosta tih žena žrtava nasilja kasnije nije odlučivalo da podnose zahtjeve poslodavcima. Zamislite, žrtva je nasilja, a kao takva mora ponižena ići poslodavcu, tražiti da je zaposli, zato što sve država finansira, kazala je Husić.

Za slučaj djevojke Enise Klepo, radnice koju je pretukao vlasnik hotela Jablanica, Husić je rekla da je vrh ledenog brijega, da je to jedna od stotina žena koje su doživjele slične stvari na poslu.

Različiti izazovi

– Jednostavno, zbog te nesigurnosti, žene šute. Često se ženama i kad se požale članovima porodice da ne mogu više izdržati, da imaju od poslodavaca različite zahtjeve, kažu da šute, da je dobro da imaju posao u današnje vrijeme. Mi u Medici Zenica, posebno sa pravne strane, pokušavamo upoznati žene sa svim pravima koja one imaju. Pokušavamo ih ohrabriti, osnažiti i motivisati da progovore šta im se radi i koje uslove im postavljaju poslodavci. Nažalost, od toga nije imuna ni jedna zajednica. Žene zaista nailaze na različite izazove. Još ako žena nema visoku stručnu spremu, hvala Bogu ova djevojka u Jablanici je završila fakultet pa je nakon izvjesnog vremena odlučila da neće više trpjeti, onda je to neki rizik da će žena duže vrijeme šutjeti, naglasila je Sabiha Husić.

Husić je pojasnila da se ona sama posebno fokusira na žene koje su doživjele nasilje u porodici ili zajednici. Tim ženama država daje mogućnost da se zaposle, a kad trebaju ostvariti ta prava, to je jako teško ili doživljavaju ovakve neugodnosti.

Medica je specijalizirana ženska organizacija koja već tri decenije djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini, nastojeći odgovoriti na potrebe najranjivijih kategorija u društvu, a to su žene i djeca, oni koji su preživjeli ratno silovanje i seksualno nasilje, mirnodopsko nasilje i ostale oblike nasilja u porodici i zajednici, kao i žrtve trgovine ljudima. Medica ima i svoju sigurnu kuću.

Podijeli ovaj članak