Žene nisu više pasivni posmatrači: Povelje i konvencije treba praktično primjenjivati

5 min. čitanja

Svečanom manifestacijom “Uspješne i solidarne”, Udruženje Žene za žene International i Mreža udruženja žena za ruralni razvoj obilježile su 8. mart, Međunarodni dan žena.

Na manifestaciji se okupilo oko 1.000 žena koje su došle iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj događaja je predstavljanje uspjeha i solidarnosti među ženama iz ruralnih područja, njihove uloge i značaja u njihovim zajednicama i bh. društvu.

Cilj događaja je predstavljanje uspjeha i solidarnosti među ženama iz ruralnih područja, njihove uloge i značaja u njihovim zajednicama i bh. društvu.

Direktorica Udruženja Žene za Žene International, Seida Sarić kaže da se slavi društveni razvoj žena, koje nisu više pasivni posmatrači. Slavi se i učešće žena u politici kojih je svakom godinom sve više.

– Poruka vlastima jeste da zaista moraju početi da rade na stvaranju boljeg okruženja za život žena i svih građana BiH. Nasilje nad ženama definitivno mora stati, sistemi zaštite žena moraju biti funkcionalni. U zadnje vrijeme čujemo jako puno o femicidu. Femicid mora stati to nije nešto što je normalno. Kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena, u ovoj državi moraju da se stvaraju povoljni uslovi da bi se žene mogle samozapošljavati, da pokreću biznise i samim time doprinesu razvoju naše BiH. Što se tiče BiH, mi inače imamo i usvojene i ratificirane mnoge povelje i mnoge konvencije ali bi bilo poželjno da se to praktično još mnogo više primjenjuje i da to zaista koristi svim ženama i svim građanima, poručila je Sarić.

Hasija Ahmić iz Udruženja žena “Ahmićanke” iz Ahmića kod Viteza istakla je da su prava žena na višem nivou nego ranije, ali da se žene trebaju cijeniti i poštovati svaki dan.

– U odnosu na prošla vremena, ide na bolje, ali mislimo da žene nisu izjednačene s muškarcima što se tiče plaća. Također, žene sa i bez hidžaba mislim da se isto ne gledaju, mislim da nisu sigurni ljudi da žena koja nosi hidžab može raditi iste poslove kao obične žene, što je stvarno greška, kazala je ova žena koja je zajedno sa grupom žena iz Ahmića došla u Sarajevo povodom manifestacije.

Dodaje da je nezaposlenost žena također veliki problem, napominjući da žene trebaju tražiti svoja prava koja im se omogućuju.

– Mislim da trebamo reći svim muškarcima da poštuju žene svaki dan, a na samo 8. marta. Žena je žena svaki dan, istakla je Ahmić.

Semra Ribo, još jedna od učesnica, smatra da žene nemaju dovoljno prava u Bosni i Hercegovini.

– Žene trebaju da se bore za svoj glas i da imaju sva prava. Slabo žene imaju neka prava, ali trebaju da se bore, kazala je Ribo, napominjući da se i sama bori već godinama, odgajajući tri djevojčice.

– Ja sam već 28 godina bez muža. Muž mi je poginuo u ratu. Ostala sam s tri djevojčice, ali izvela sam ih na pravi put. Ja sam bila i muško i žensko. Vratila sam se kući koja je bila izgorjela, ali borim se. Idemo dalje i neću prestajati, rekla je ova učesnica manifestacije.

Na kraju je poručila da država i vlasti trebaju uraditi mnogo više kako bi se poboljšao položaj žena u društvu.

Međunarodni dan žena prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena je ujedno i prilika da se ukaže na nasilje nad ženama, nejednakost spolova i zatraže veća prava za žene u zemljama u kojima to nije slučaj. Često na ovaj dan bivaju organizirane i protestne šetnje putem kojih žene, ali i borci za ljudska prava općenito, nastavljaju borbu za emancipaciju.

Podijeli ovaj članak