Željka Cvijanović je u Predsjedništvu: Koliko su žene ugrabile fotelja na ostalim nivoima

3 min. čitanja

Nakon svakih izbora prave se analize o rodnoj zastupljenosti muškaraca i žena na izabranim i imenovanim mandatima.

Nakon što je CIK utvrdio rezultate i raspodjelio mandate vidljivo je da su žene na ovogodišnjim izborima osvojile manje od trećine pozicija, tačnije tek malo više od 27 posto. Tačnije, od 518 pozicija za koje su se borile kandidati i kandidatkinje na ovim izborima, žene su uspjele “ugrabiti” 142 “fotelje”. Postoji mogućnost da se ovaj broj poveća za jedan. Naime, kao sto je poznato, još nisu saopćeni konačni rezultati u utrci za predsjednika RS-a. Tačnije, na ovom izbornom nivou “u igri” su tri pozicije, jedan predsjednik i dva potpredsjednika. I dok je poznato da će oba potpredsjednika biti muškarci, u utrci za predsjednika je ostala jedna žena, Jelena Trivić, koja je izašla na megdan Miloradu Dodiku.

Iako učešće žena u raspodjeli izabranih mandata nije veliko, zanimljivo je da će BiH po prvi put nakon rata imati ženu u Predsjedništvu BiH. Poznato je da je za ovu poziciju izabrana Željka Cvijanović kao kandidatkinja SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz  reda srpskog naroda. Ako se posmatra period od 1990. godine i prvih višestranačkih izbora u našoj zemlji, do sada su još samo dvije žene obavljale funkciju članice Predsjedništva BiH, a to su bile Biljana Plavšić i Tatjana Ljujić-Mijatović.

U Zastupničkom domu PSBiH u naredne četiri godine biće sedam žena, što čini tek 16 posto od ukupnog broj mjesta. Od ovog broja, pet žena je izabrano sa područja FBiH, a dvije iz RS-a.

Ako posmatramo entitetske parlamente, procentualno gledajući, u FBiH je izabrano znatno više žena nego u RS-u. Naime u Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrano je 28 žena, od ukupno 98 mjesta, što čini 28 posto, dok je u Narodnu skupštinu izabrano 15 kandidatkinja od 83 pozicije, što iznosi tek 18 posto od ukupnog broja članova ovog tijela.

U kantonalne skupštine izabrano je manje od 100 žena, iako je “u ponudi” bilo 289 pozicija. Tačnije svoje mjesto u kantonalnim skupštinama našla je 91 kandidatkinja, što je nešto malo iznad državnog prosjeka. Tačnije u kantonalne skupštine je izabrano 31 posto žena. Vrijedi napomenuti da je Srednjebosanski kanton pokazao najveću dozu senzitivnosti prema ženama, tako da će u naredne četiri godine spolna zastupljenost biti skoro pa jednaka. Naime, od 30 mjesta u Skupštini SBK, 13 su osvojile žene. S druge strane, u Livanjskom kantonu će tek svaki peti zastupnik biti žena, odnosno od 25 mjesta u kantonalnoj skupštini žene su uspjele osvojiti tek njih pet.

Podijeli ovaj članak