Zašto batinaši prolaze bez kazne? – Protesti opozicije RS-a će se održati i u Sarajevu

3 min. čitanja

Odmah nakon odluke CIK-a da se ponovo broje glasovi za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske, oglasio se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Naveo je da CIK nije poštovao zakon, te da će tužiti tu instituciju, jer je potez, tvrdi, politički motivisan. A prije nego je odluka CIK-a bila poznata, predsjednik SNSD-a uputio je opoziciju upravo na Komisiju. Poručio im je da svakako tamo rade njihovi ljudi.

Lukač na putu

– I to njihovi, iz SDS-a i PDP-a. Šta hoće od nas? Oni pokušavaju da naprave neku atmosferu, da pridobiju narod, neku vrstu podrške. To sve može da bude legitiman politički cilj. I to im nije zabranjeno. Niko nije osporavao njihova okupljanja. Niz laži su iznijeli, kategoričan je Dodik.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović pozdravio je odluku CIK-a, ističući da je data šansa pravdi. Navodi da raspakivanje vreća znači početak raspakivanja mnogo toga kada su u pitanju opći izbori.

A opozicionari su se, nakon još jednog protesta u nedjelju navečer na banjalučkim ulicama, jučer sastali sa specijalnim tužiocem Republike Srpske Miodragom Bajićem. On ih je pak uputio na Okružno tužilaštvo Banja Luka.

Okružno javno tužilaštvo ne poduzima ništa i prilično je pasivno

– Mi ćemo tražiti da odemo do glavnog tužioca, jer Okružno javno tužilaštvo ne poduzima ništa i prilično je pasivno, a prekršena su četiri člana Izbornog zakona – o zloupotrebi isprava, uništavanju isprava, uticaju na izborni proces, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Pokušali su opozicionari doći i do ministra unutrašnjih poslova RS-a, no Dragan Lukač, poznat po šamaranju političara iz opozicije pred kamerama u entitetskoj Skupštini, navodno je na putu i primit će ih naredne sedmice. Istakli su, između ostalog i nezadovoljstvo zaustavljanjem autobusa koji su dovozili građane na protest u Banju Luku.

– Vrlo bitno nam je bilo da zatražimo informacije zašto policija nije djelovala na neke stvari koje su bile očigledne. Ako imate snimak jednog batinaša koji ulazi i rastjeruje ljude na biračkom mjestu, ako imate snimak ljudi koji cijepaju biračke materijale, čine očigledna krivična djela, zašto policija nije radila po službenoj dužnosti, kaže Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red, poručio je da je ‘’previše očigledno i grubo kršenje zakona da bi policija i tužilaštvo to nijemo posmatrali’’.

Poruka Schmidtu

– Naš je cilj da od ovih institucija samo tražimo da rade u skladu sa zakonom i da zakon bude jednak za sve građane, zaključio je Vukanović.

Dodali su iz opozicije i to da proteste, do kraja sedmice, planiraju održati i u Sarajevu. Prva adresa je Centralna izborna komisija, a onda će prošetati do zgrade OHR-a. Ističu da od visokog predstavnika ne traže nikakav intervencionizam, već da mu žele reći kako je nedopustivo da zažmiri na zloupotrebe i kaže da je bilo tek manjih propusta.

Podijeli ovaj članak