Za Hadžibajrića su krivične prijave već viđena stvar: (Ako) nije imovina u Hrvatskoj, ni prodaja zemljišta, šta je to “nešto posve drugo”

4 min. čitanja

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu je u Sarajevu realizovala nalog Kantonalnog suda u Sarajevu te privremeno oduzela predmete i dokumentaciju od tri fizička i jednog pravnog lica.

Kuća u Hrvatskoj

Potvrđeno je ovo u SIPA, a dodaju da su navedene aktivnosti provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH. SIPA nastavlja aktivnosti na realizaciji naloga Kantonalnog suda u Sarajevu.

VEZANI TEKST

Nisu imenovali koje osobe su pod istragom, ali jedna od njih je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i zamjenik predsjednika NES-a, a SIPA je navodno u Općini tražila ugovore o prodaji državnog zemljišta.

SIPA je privremeno oduzela predmete i dokumentaciju od tri fizička i jednog pravnog lica

Na informacije da postoji sumnja da je novcem od ove transakcije jedan od prijavljenih kupio kuću u Hrvatskoj, odnosno u Baškim Vodama, Hadžibajrić je kazao: “Samo naprijed, provjerite sve, jer mi se ničeg ne bojimo. Sve što ste dosad pročitali su laži, nisam optužen, nemam kuću u Hrvatskoj, zemljište u Dženetića čikmi nikome nije prodato, a predmetom istrage je nešto posve drugo, o čemu se s ciljem provođenja istrage još ne smije govoriti”.

A “nešto posve drugo” mogla bi biti njegova navodna povezanost sa Admirom Arnautovićem Šmrkom, kojem je Sud Bosne i Hercegovine krajem septembra odredio pritvor. Osumnjičen je da je počinio krivična djela organizirani kriminal, u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, pranjem novca, nasilničkim ponašanjem i nanošenjem teških tjelesnih povreda. Među trgovcima na Baščaršiji jučer se pričalo “da je već dogovoreno ko će teret krivice preuzeti na sebe”.

Hadžibajrić nam se nije javio kako bi prokomentarisao moguću vezu sa Šmrkom, a ni iz Kantonalnog tužilaštva nismo dobili više informacija.

U Općini Stari Grad su ovih 14 godina prečešljali svaki predmet uzduž i poprijeko, kaže Hadžibajrić

– Iako me pojedini već godinama pokušavaju prikazati kao osobu sklonu nezakonitim radnjama, to im ni ovaj put neće poći za rukom. Izmišljotine o izbornim prevarama, dodjelama, prodaji… sve to je dosad viđen scenarij kojim pokušavaju da me diskredituju i dokažu nešto što ne postoji. Da sam im trn u oku već godinama, to i sam znam, kao što znam da nijedni izbori ne mogu proći bez barem jedne krivične prijave adresirane na mene, kaže Hadžibajrić.

Sve po zakonu

Općina Stari Grad oglasila se riječima da je SIPA dostavljeno sve traženo te da su zajedno prošli kroz dokumentaciju i dali pojašnjenja.

– Netačno je da se radi o dokumentaciji vezanoj za izborni proces, kao i onoj u vezi sa vlasništvom nad zemljištem u Ulici Dženetića čikma. Što se tiče navoda o malverzacijama prilikom prodaje državnog zemljišta, ističemo da Općina Stari Grad Sarajevo svaku prodaju vrši u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima, saopćili su. 

Podijeli ovaj članak