Za BiH je puno toga u igri: Austrijska ambasadorica želi da se brine za mir i sigurnost u državi

3 min. čitanja

Austrija danas obilježava svoj Nacionalni praznik 26. oktobra. Tom prilikom se ambasadorica ove zemlje u BiH Ulrike Hartmann osvrnula na prijateljstvo i saradnju između Austrije i BiH, te je govorila o budućnosti ove saranje.

– Politička stabilnost, a time i politička budućnost Bosne i Hercegovine su Austriji naročito u srcu – time konkretno mislimo na budućnost Bosne i Hercegovine kao jakog austrijskog partnera u Evropskoj uniji. Stoga ćemo poduzeti sve da ovu, ljudima, prirodnim ljepotama i resursima tako bogatu i lijepu zemlju, podržimo u ispunjavanju pretpostavki za prijem u Evropsku uniju i da joj se još tekuće godine dodijeli status zemlje kandidata za članstvo. Sama naša podrška ipak neće biti dovoljna. Bosna i Hercegovina isto tako treba da poduzme potrebne korake, da vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija prihvati i implementira kroz svoje zakonodavstvo – navela je Hartmann, saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

Skrenula je pažnju da je “sada, poslije izbora i preporuke za kandidatski status, pravi trenutak za novi politički zamah.

– Za Bosnu i Hercegovinu je puno toga u igri – ne samo približavanje članstvu u Evropskoj uniji, nego i da se ljudima pruži perspektiva u vlastitoj zemlji te da u evropskoj sigurnosnoj strukturi bude na pravoj strani.

Austrija kao neutralna zemlja uvijek je na strani prava i čovjeka te ističe važnost solidarnosti i pouzdanih partnera. I kao sada u slučaju Ukrajine, uvijek je bila na strani i Bosne i Hercegovine. Pored materijalne pomoći, praćene transferom pravnog i praktičnog znanja i pozitivnih iskustava, te intenzivne kulturne saradnje, poseban značaj pridaje se izgradnji zajedničkih privrednih odnosa, uz stvaranje radnih mjesta kroz investicije austrijskih poduzeća. Očekuje se, istovremeno, da nositelji odlučivanja u Bosni i Hercegovini daju svoj doprinos stvaranju prespektive za mlade ljude, da svoju uspješniju budućnost prepoznaju i grade u Bosni i Hercegovini. 

Pored doprinosa u oblasti privredne saradnje, Austrija kao snažan dio snaga EUFOR-a, doprinosi i sigurnosti u BiH.

– Naš stav je jasan: Austrija hoće da se i dalje, sa svojim vojnikinjama i vojnicima, brine za mir i sigurnost u BiH – naglašava ambasadorica Hartmann.

Podijeli ovaj članak