Weber o nametanju izmjene Izbornog zakona: Sve je palo na Schmidta, EU se povlačila iz odgovornosti

1 min. čitanja

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber za O kanal je prokomentarisao odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Ustava FBiH i djelomične izmjene Izbornog zakona BiH nakon zatvaranja biračkih mjesta na Općim izborima.

Weber navodi kako je ovo na neki način epilog posljednje dvije godine, potpuno pogrešno koncipiranih pregovora o Izbornom zakonu.

– Oni su i doveli do ove krize kroz prijetnje blokiranjem implementacije izbornih rezultata, formiranja vlasti. HDZ je dvije godine kroz pregovore signalizirao da će ipak poslije dugog niza godina dobiti nešto ispunjeno od svoje nacionalističke agende. To obećanje nije stiglo jer su propali pregovori i neminovno je to moralo voditi u eskalaciju. A pošto se Evropska unija izvlačila iz odgovornosti šta učiniti u ovoj situaciji, onda je sve palo na visokog predstavnika kojeg niko ranije od pregovarača iz EU i SAD nije pitao šta on misli o tim pregovorima. Sad smo dobili jednu situaciji u kojoj je ostala u igri američka administracija i pritisla visokog predstavnika i dobili smo ovaj neki prljavi deal, ocjenjuje Weber.

Cijeli razgovor pogledajte večeras u Dnevniku O kanala – u 18.20 sati.

Podijeli ovaj članak