Vukanović nakon sastanka u zgradi OHR-a: Održao sam im slovo, snose krivicu za ovakvo stanje, nismo mi protektorat i kolonija

3 min. čitanja

Nebojša Vukanović, predsjednik stranke Za pravdu i red te zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, održao je danas sastanak sa predstavnicima OHR-a u Sarajevu.

Ističe kako je otišao upozoriti visokog predstavnika Christiana Schmidta na pogubnost donošenja zakona koji bi, kako tvrdi, išli na ruku članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku

– Nisam tražio razgovor sa Schmidtom već sa njegovim saradnicima. Prvi put sam ovdje i otišao sam da ga upozorim na posljedice eventualne odluke da u ovo krizno vrijeme nameće zakone koji bi izazvali pravi potres i išli bi na ruku Dodiku, a tiču se državne imovine. Upozorio sam da je situacija veoma napeta i da bi bilo kakva nametanja ne bi bila pametna, rekao je Vukanović.

Vukanović je istakao da je predstavnicima OHR-a “očitao lekciju”, a da su oni time bili prijatno iznenađeni. Dodao je kako naša zemlja treba vratiti svoj suverenitet.

– Političari su obično išli na pokajanje u OHR, a ja sam otišao da održim slovo o svom tom nekorektnom ponašanju. Oni su čak bili prijatno iznenađeni i rekli su da se slažu sa svim što sam rekao. Skrenuo sam pažnju da pravni sistem ne funkcioniše, a da su ga oni napravili. Da trebaju primjenjivati pravila kao u slobodnim zemljama. Ako tamo nisu dopustive neke stvari, onda ne bi trebalo ni ovdje. Rekli su da je Schmidtova izjava bila nespretna i da mu je krivo, ali nije imao dovoljno informacija. Nismo mi protektorat i kolonija. Želimo da se vrati suveretnitet i da ne budemo taoci međunarodne zajednice, kazao je on.

Kaže da je predstavnicima međunarodne zajednice poručio da nisu samo Sarajevo i Banja Luka gradovi u BiH, te da i oni snose dio odgovornosti za trenutnu krizu.

– Ponosan sam što sam rekao da međunarodna zajednica mora snositi odgovornost, a ne samo imati privilegije i da moraju biti svjesni da oni snose dobar dio odgovornosti zašto je ovako stanje u BiH 27 godina nakon rata. Nisu samo Sarajevo i Banja Luka BiH već treba obići i Kalinovik, Bihać, Cazin, i druga manja mjesta, razgovarati s ljudima pa vidjeti kakvi su problemi, istakao je Vukanović.

Podijeli ovaj članak