Vranić brutalno odgovorio na prozivanja sa KCUS-a: Sebija Izetbegović je najveća štetočina u zdravstvu

3 min. čitanja

Nedugo nakon što se saopćenjem oglasili iz KCUS-a, tvrdeći kako su u ovoj zdravstvenoj ustanovi zabranjene posjete, zbog diskriminacije koju provodi ministar zdravstva KS Haris Vranić i Vlada KS oglasio se i “prozvani” ministar. Iz KCUS-a se žale da nemaju dovoljan broj ljudi kako bi mogli dozvoliti posjete, te za to krive Vladu i ministra.

– Oni su prije zapošljavali koga su htjeli. Sve te tačke su proslijeđene Vladi FBiH za vrijeme bivšeg premijera, Fadila Novalića. Zašto on to nije stavljao? Zašto se ne obrate bivšem premijeru i zašto te tačke nije stavljao na dnevni red? Ja to ne znam. Sve što treba da se zaposli je pripremljen materijal i kada bude Vlada smatrala da tu tačku stavi na dnevni red i usvoji. Do tada neka KCUS razmisli o svom radu posljednjih godina i gubitku kadra i srozavanju medicine na najniže grane, kazao je Vranić za N1.

Istakao je kako se sve pretvorilo u lični sukob KCUS-a sa njim zato što nikada nije htio da “igra” kako je htjela direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

– Ni kada sam radio na KCUS, a pogotovo sada kao ministar. To što igra toliki broj ljekara koji su izgubili lik i moral srozali na najniže grane to je pitanje za socijalna ispitivanja. Sebija Izetbegović i dalje nastavlja da maltretira čitav sistem, ne dozvoljava posjete pacijentima. Žalosno je da u posljednjih osam godina nisu uradili transplatacije. Neka navode koje su nove metode uvele, neka kažu koji poznati ljekari su došli u posjeti i sa kojom bolnicom imaju usku saradnju, sosao je Vranić.

Osvrnuo se i na odlazak doktora sa KCUS-a.

– Otjerali su profesore, katedre su sveli na to da nema nastavnike. Nastavnike uvode sa Medicinskog fakulteta u Foči, Mostaru, Banjaluci. Eto kako je Sebija Izetbegović unaprijedila zdravstveni sistem. To je najveća štetočina u zdravstvenom sistemu koja se ikada pojavila od kraja rata. To je štetočina zdravstvenog sistema. Svaki dan njenog boravka na KCUS-u je unazađivanje KCUS-a za godinu dana, istakao je Vranić.

U saopćenju, između ostalog, navedeno kako navodno Vlada KS, onemogućava nam da normalizuju rad i dopuste posjete bolesnicima.

– Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i njegov Krizni štab je u više navrata naglašavalo i izdavalo saopćenja u kojima su prema stavu KS dozvoljene posjete u bolničkim ustanovama i vraćanje u normalan rad poslije pandemije svim zdravstvenim ustanovama u KS. Posjete su u isključivoj nadležnosti menadžmenta ovih zdravstvenih ustanova, kao i to zašto ih još uvijek nisu dozvolili, te se za to pitanje treba isključivo obratiti isključivo njima, zaključio je Vranić.

 

Podijeli ovaj članak