“Vlast ignorisala inicijative da se femicid definiše kao posebno krivično djelo”:Magazinović najavio konkretne korake već naredne sedmice!

3 min. čitanja

Slučaj brutalnog ubistva žene u Bihaću, koju je prije dva dana kablom od kuhala udavio suprug, pokrenuo je val osuđujućih reakcija u našoj zemlji. Policijske agencije Bosne i Hercegovine još tragaju za Enesom Odobašićem koji se sumnjiči za ubistvo supruge.

Ovo nažalost nije prvi slučaj u kojem supružnik usmrti svoju partnericu, a zbog svega toga najavljeni su i masovni protesti žena širom BiH koje su odlučile reći “NE femicidu!”, a koje smatraju da trenutna zakonska rješenja nisu adekvatna.

Tim povodom oglasio se i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović koji je kazao kako su njegove inicijative i pitanja da se femicid definiše kao posebno krivično djelo s posebnim kaznama – vlasti ignorisale!

– Definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela s posebnim kaznama – biti će prvi zakonski projekat na kojem ću raditi u novom mandatu, zajedno sa organizacijama za zaštitu ženskih prava. Konkretni koraci vec naredne sedmice! Do sada je vlast ignorisala i pitanja i inicijative – naveo je Magazinović na Twitteru, a priložio je i svoje poslaničko pitanje iz jula 2021. godine koje je upućeno ministru pravde BiH.

Magazinović je upitao da li je u dosadašnjem razmatranju izmjena Krivičnog zakona BiH razmatrao tretiranje femicida kao zasebnog krivičnog djela te tražio njegov stav o tome.

U dopisu navodi kako više od 100 država u svijetu u svojim zakonima prepoznaje i tretira femicid kao krivično djelo.

“Desetine žena u BiH su ubijene u posljednjih nekoliko godina. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni partneri. Međutim, djela se ne kvalificraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definisan u pravosuđu BiH. Prema istraživanju koje je 2018. godine proveo OSCE o dobrobiti i sigurnosti žena u BiH, čak 48 odsto žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja, uključujući i nasilje od intimnog pertnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje”, naveo je Magazinović.

Podijeli ovaj članak