Vijeće Evrope o kriminalizaciji klevete u RS-u: Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija

2 min. čitanja

Evropski centar za slobodu medija i štampe izrazio je zabrinutost povodom koraka koje su poduzele vlasti u Republici Srpskoj ka usvajanju izmjena zakona kojim bi se kleveta i uvreda ponovo inkriminirale.

Ova platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara podsjeća kako je Vlada Republike Srpske 2. marta usvojila sporni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona, te ga uputila u daljnju proceduru.

– Republika Srpska dekriminalizirala je klevetu 2001. godine. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio Tweet u kojem poziva ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi kleveta i uvreda ponovo bile uvedene kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji “klevete”, “uvrede” i “otkrivanja ličnih i porodičnih prilika” nosili bi novčane kazne do 100.000 KM u određenim okolnostima. Ako ih odobri Narodna skupština Republike Srpske, ova krivična djela ostavila bi širok raspon tumačenja sudovima pri ocjeni šta to predstavlja klevetu ili uvredu i mogla bi omogućiti krivični progon novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i bilo koga javno piše na društvenim mrežama, ističe se u saopćenju platforme.

Navedeno je i kako je uslijedio protest novinara i aktivista za ljudska prava 14. marta u Banjoj Luci, dok je trajala sjednica na čijem dnevnom redu su se našle ove izmjene zakona.

– Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima, kazao je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić tokom protesta. Predsjednik Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (BH Novinari) Marko Divković amandmane je nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Narodna skupština RS odlučivat če o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona.

Podijeli ovaj članak