(VIDEO) Štete od poplava broje se u milionima: Bujice ostavile pustoš, prijava je sve više

4 min. čitanja

Kiša koja već sedmicama gotovo svakodnevno pada u velikom dijelu Bosne i Hercegovine stvara probleme brojnim građanima, a od prošle sedmice mještani manjih mjesta muku muče sa vodenim bujicama. U toku današnjeg dana najteža situacija bila je u Prnjavoru, gdje je zbog obilnih padavina poplavljeno više objekata, te je otežana putna komunikacija. Na području Kojin-Hana, Crkvene, Čivčija, Kokora, Skakavaca, Vršana i Šarinaca trenutno je aktivno više od 20 klizišta.

Prijava je sve više

– Hitno ćemo izraditi projekat sanacije i pristupiti joj. Trenutno imamo ugovor za sanaciju klizišta na putnom pravcu prvog reda kroz Čivčije, gdje je ukupna vrijednost sanacije 186.300 KM, napisao je gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš na Facebooku.

U narednom periodu prognozirano je vanredno hidrološko stanje na slivnom području Bosne, Une, Sane i Vrbasa

U proteklih nekoliko dana snažne padavine i bujice napravile su veliku materijalnu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, putnoj infrastrukturi, kao i poljoprivrednim usjevima u Kalesiji. Načelnik Sead Džafić na današnjem sastanku s predstavnicima Štaba Civilne zaštite Kalesije donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u mjestima Kalesija Gornja, Tojšići, Zates, Rainci Donji, Petrovice, Memići, Zukići, Gojčin, Jajići i Brda.

I u Sapni je već tri dana na snazi stanje prirodne nepogode, a prema informacijama CZ-a, procijenjena šteta nakon poplava iznosi 1.381.000 KM. Napominju i da će se taj iznos sigurno uvećavati u toku narednih dana. Poplavljeno je 15 stambenih objekata i 10 pomoćnih, a problem predstavljaju i klizišta čiji broj se konstantno povećava.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice ovog najvišeg tijela, na kojoj bi se iz budžetskih rezervi Vijeća ministara BiH izdvojila sredstva za sanaciju šteta izazvanih poplavama u Sapni.

”S obzirom na velike materijalne štete nastale u općini Sapna izazvane poplavama, nužno je da VMBiH hitno odobri interventna sredstva iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. od 100.000 KM, a s ciljem pomoći u sanaciji nastalih šteta”, piše u Bećirovićevom zahtjevu.

U MZ-u Sniježnica u Teočaku nadležne službe saniraju štete uzrokovane poplavom. Podsjećamo, najgore je bilo u četvrtak, kada je i proglašeno stanje prirodne nepogode. I u ovoj općini, prema procjenama CZ-a, šteta je veća od milion KM.

– Nismo mogli ništa učiniti niti išta spasiti. Sve se brzo dešavalo, bilo je teško gledati sve to, ističe mještanin Sniježnice, dok njegov sugrađanin napominje da borba još traje, te da prave barikade u strahu od novih padavina.

Odsječene kuće

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH jednoglasno je usvojen prijedlog zaključka za pomoć u sanaciji šteta izazvanih olujnim nevremenom u općini Teočak od 100.000 KM, a koji je uputio Bećirović.

Bujični potoci napravili su probleme i u Gračanici, a u naselju Bijela Polja pojavilo se veliko klizište, zbog kojeg je nekoliko kuća ostalo bez komunikacije.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Une, Sane i Vrbasa. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u narednom periodu su oni donjeg dijela sliva Bosne, te slivovi Spreče i Tinje. 

Podijeli ovaj članak