(VIDEO) Smajić: Letjelice Vazduhoplovnog servisa RS i Srbije za slijetanje izbjegavale međunarodne aerodrome

1 min. čitanja

Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, izjavio je da je informacija o Dodikovom poluilegalnom slijetanju helikopterom MUP-a Srbije u Hrvatsku, koristeći i vazdušni prostor BiH, potvrda njegove “opravdane zabrinutosti za sigurnost bosanskohercegovačkog neba”.

Kaže da je zbog toga prije nekoliko dana poslao upit Edinu Forti, ministru prometa i komunikacija BiH, vezano za primarni radar i sekundarne radare u BiH, te kontrolu zračnog prostora BiH.

– Prema nezvaničnim informacijama u proteklom periodu letjelice u vlasništvu Vazduhoplovnog servisa manjeg bh. entiteta i letjelice registrovane u registru vazduhoplova Republike Srbije slijetale su u više navrata na područje BiH izbjegavajući prethodno da slete na jedan od međunarodnih aerodroma u BiH, kako je predviđeno zakonima BiH. Time su smišljeno izbjegavale i carinsku i graničnu kontrolu BiH, rekao je Smajić.

Poručuje kako nadležni organi u BiH moraju utvrditi koga i šta su prevozile navedene letjelice.

– Podsjećamo da (ne)brigu o suverenitetu i zračnom prostoru BiH vode kadrovi HDZ i SNSD rukovodeći institucijama nadležnim za civilno vazduhoplovstvo u BiH (BHANSA i BHDCA), zaključio je Smajić.

Podijeli ovaj članak