(VIDEO) Ismijavanje sankcija obiće im se o glavu? – “Platit će cijenu, narod u RS-u osjetit će posljedice”

14 min. čitanja

”Nekad te sankcije, koje Amerikanci sad štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene”, bila je prva reakcija članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović nakon što je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija (OFAC) uveo sankcije Cvijanović i još trojici vodećih zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska.

Uz nju, na listi su predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković i ministar pravde tog bh. entiteta Miloš Bukejlović.

Važna poruka SAD-a

– Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u NSRS-u kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS-u, čime se opstruiše i ugrožava provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Kako je obrazloženo, Stevandić je javno pozvao na donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, te sazvao sjednicu na kojoj je svojim glasom podržao ovaj zakon. Njegov potpis i pečat predsjedavajućeg nalaze se ispod teksta odluke. Višković je promovisao Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nazivajući ga legitimnim odgovorom Ustavnom sudu BiH.

Cvijanović se prije usvajanja zakona sastala sa Dodikom i potvrdila svoje apsolutno slaganje s njim u vezi sa budućim odlukama. Ona je javno branila djelovanje nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Kao ministar pravde RS-a, Bukejlović snosi odgovornost za izradu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Gospođa Cvijanović je u Predsjedništvu. Voljela je doći u Ameriku, osobito da lobira za Republiku Srpsku. Sad neće moći doći. Izgubila je kredibilitet kod svih sugovornika, naglašava Puljić

U skladu sa mjerom, sva imovina i pravo na imovinu sankcionisanih osoba, koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian E. Nelson izjavio je da njihovi postupci ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u euroatlantske institucije. Nastavit ćemo pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta, rekao je Nelson.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller naglasio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH. Uprkos nastojanjima visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.

Kako je navedeno iz State Departmenta, ove sankcije su nastavak ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana.

Vrlo brzo su stigla oštra reagovanja iz RS-a. Dodik je poručio da Amerika nije birala zvaničnike RS-a te da ih neće ni smjenjivati. Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS-u Igor Žunić ustvrdio je da funkcioneri RS-a rade prema zakonu, Ustavu i Daytonu, da su odgovorni građanima RS-a i samo je narodu dozvoljeno da ih kažnjava i nagrađuje. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Milorad Kojić rekao je da sankcije ne mogu da spriječe ustavno i dejtonsko djelovanje institucija RS-a i njihovog najvišeg rukovodstva. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je kazao da je uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima RS-a “odraz američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije argument sile, potpuno ignorišući silinu argumenata”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je naveo da se antidejtonska politika ne smije potcjenjivati i relativizirati.

– Zato su nove sankcije SAD-a važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, izjavio je Bećirović.

Dodao je da je veoma važno da principijelnu politiku SAD-a, kao i Velike Britanije, prate i zemlje EU, te da su uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD-a Miloradu Dodiku 2017. i 2022, sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022, te najnovijih sankcija SAD-a, jasno markirani vodeći pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Sada je ključni momenat, kako dodaje, da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu.

Entitet u izolaciji

– Svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike, naglasio je Bećirović.

Podvukao je da su pred nama sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica BiH, upozorava Bećirović.

Srbija i Vučić ni na koji način neće žrtvovati svoje dobre odnose sa Amerikancima zbog situacije na Kosovu da bi sad branili neku političku vrhušku u Republici Srpskoj, kaže Papić

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo kazao je da su SAD prijatelj BiH, a sankcije visokim zvaničnicima bh. entiteta Republika Srpska su pokazatelj da SAD stoje iza suvereniteta i sigurnosti BiH.

Zamjenik premijera FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović smatra kako Republici Srpskoj predstoje teški mjeseci u kojima će sve biti blokirano. Naveo je da su SNSD i njihovi sateliti pod parolom borbe za Republiku Srpsku upravo taj entitet stavili pod sankcije.

– Ovde se neće stati, međunarodna zajednica je spremna da nastavi sa kažnjavanjem onih koji vode ovakve politike, a da budemo jasni, ni zvanični Beograd neće pomoći istima, jer interesi Srbije su interesi Srbije, ali to mnogi od njih ne shvataju, naveo je Mijatović.

Poznati bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić komentarisao je uvođenje novih sankcija političarima na vlasti u Republici Srpskoj.

– Neke stvari koje rukovodstvo RS-a radi su samo za domaću upotrebu. Oni kao slave, kao to će njima samo donijeti nešto dobro, to su sve velike notorne gluposti. Pravdaju se jer povlače sve ljude iz RS-a i one koji ih podržavaju za sobom na dno i jedino im je ostalo da pokušaju tako stvar okrenuti u svoju korist. Ali im ne ide. Oni se bave politikom. Gospođa Cvijanović je u Predsjedništvu. Voljela je doći u Ameriku, osobito da lobira za Republiku Srpsku. Sad neće moći doći. Izgubila je kredibilitet kod svih sugovornika svugdje u svijetu osim u Moskvi i Beogradu. Vjerujem da će uskoro izgubiti i u Budimpešti. To važi i za ostale. Pazite, riječ je o premijeru, da ne govorimo sad o Miloradu Dodiku i da ne govorimo o onome što će ih najviše pogoditi – to je finansiranje, jer Amerikanci već mjesecima rade na tome da se zavrne dotok novca RS-u upravo zbog ponašanja Dodika i njegovih najbližih suradnika, objašnjava Puljić.

Iz Naše stranke ističu da su sankcije snažna potvrda opredijeljenosti SAD-a za cjelovitu BiH.

– Sankcije su ozbiljna stvar. Svi koji narušavaju Dayton zaslužuju sankcije. Amerika je provjereni saveznik cjelovite multietničke BiH i sankcije su još jedan dokaz toga. Ovo što radi Dodik, niko ne bi tolerisao. Bilo bi dobro da političari iz RS-a sankcije shvate kao ozbiljnu opomenu i da prestanu sa antiustavnim aktivnostima i da prestanu provocirati odlučnost kako zapadnih saveznika tako i bh. patriota da odbrane BiH, naglašavaju iz ove stranke.

Žarko Papić, analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, ističe da su sankcije koje su uvedene rukovodstvu RS-a bile očekivane. Zakoni koji de facto znače izlazak iz ustavnog poretka BiH, koji u sebi nose secesionističku notu, nisu prema Papićevim riječima mogli proći bez posljedica.

– Mislim da je potcenjivanje značaja ovih sankcija, govorim o čitavom političkom vrhu RS-a, neozbiljno i velika glupost. Naime, iza ovih sankcija sledi čitav proces koji se definitivno može očekivati. To će biti u prvom redu totalna finansijska blokada. Model sankcija podrazumeva da će narod u RS-u osetiti posledice pogrešne politike sopstvenog rukovodstva pa se stvoriti politički uslovi za neke ozbiljnije promene ili potpuni zaokret u tim politikama. Mislim da se postojeće rukovodstvo, potcenjujući značaj ovih sankcija, igra bukvalno vatrom. Definitivno Srbija i Vučić ni na koji način neće žrtvovati svoje dobre odnose sa Amerikancima zbog situacije na Kosovu da bi sad branili neku političku vrhušku u Republici Srpskoj. Stvar, međutim, ima jednu drugu, unutrašnju dimenziju. Situacija u BiH obiluje velikim, ozbiljnim problemima, kaže Papić.

Podvlači da ucjenjivački pristup sa Dodikove ili SNSD strane zatvara mogućnost dijaloga i političkog rješavanja problema te otvara prostor nekoj vrsti haotičnih političkih situacija koje ni na koji način ne mogu dobro da se završe prije svega po RS i stanovništvo u RS-u.

– Ogromna je greška napravljena sa stanovišta rukovodstva RS-a koje nije razumelo da promena političke situacije u Federaciji otvara prostor da se na miran i konstruktivan način rješavaju problemi. Imajući u vidu neke prethodne odnose, oni su krenuli na ucenjivanje i sad će platiti punu cenu svega toga. Samo se bojim da odgovor sa strane rukovodstva RS-a ne bude opet zatezanje nacionalističkih teza ili neko potpuno širenje velikosrpskog nacionalizma, što bi bila dodatna greška i vodilo bukvalno u katastrofalnu situaciju, prije svega, unutar RS-a, naglašava Papić.

Stefan Blagić iz Udruženja ReStart Srpska smatra da ove sankcije imaju ambivalentan uticaj na funkcionere RS-a.

– Razloga za slavlje imaju zbog jedne stvari, a to je da će u biračkom tijelu RS-a vjerovatno ove sankcije doprinijeti da se njima rejting sam poboljša. S druge strane čitav je niz loših stvari koje ovo vuče za sobom i tu nema apsolutno nikakvog razloga za slavlje. Ovo je jedna veoma opasna stvar. Da mi imamo neku normalnu zemlju, domaći pravosudni organi bi se počeli baviti tom tematikom. Ne bi trebalo da imamo strance da nam ukazuju šta je dobro a šta loše u našoj zemlji. Dakle, oni bi trebalo da se osvrnu na ove sankcije. Međutim, pošto ovdje pravosuđe ne funkcioniše, čini mi se da će to ostati samo na ovom rejtingu koji će funkcioneri SNSD-a, BiH i RS-a dobiti, kaže Blagić.

Manjak razumijevanja

S druge strane, smatra Blagić, nikome nije svejedno kada mu SAD uvedu sankcije.

– Koliko god da rijetko ide tamo, koliko god da se rijetko posjećuje ta zemlja u poslovnom smislu, to nosi niz negativnih konotacija i međunarodnog uticaja koji će sasvim sigurno slabiti kredibilitet ne samo RS-a nego i Bosne i Hercegovine u cjelini, rekao je Blagić.

Podsjetimo, Dodik je sankcionisan dva puta i to u januaru 2017. godine dok je bio predsjednik Vlade RS-a, zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma o Danu RS-a koji je održan 25. septembra 2016, te 2022. kada je dodatno označen kao osoba umiješana u korupciju. Na listu sankcioniranih stavljen je i bivši predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija. Na crnoj listi je i bivši predsjednik PDA i bivši državni poslanik Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i državni poslanik, a danas predsjedavajući Doma naroda PSBiH, pridružio se sankcionisanim u septembru 2018. zbog umiješanosti u značajnu korupciju.

Na crnoj listi SAD-a su i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zatim bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te bivši državni delegat SDA Asim Sarajlić. Na američkoj crnoj listi su i Marinko Čavara, aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Podijeli ovaj članak