(VIDEO) Anketa u Švrakinom Selu: Da li su “Švrakindolci” zaista glasali za Borjanu Krišto?

3 min. čitanja

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, do sada je obrađeno 94,24 posto biračkih mjesta, kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Željko Komšić ima 201.713 glasova, odnosno 54,59 posto od ukupnog broja obrađenih glasova, dok njegova protukandidatkinja, Borjana Krišto, skupila 167.789 glasova, što je u procentima 45,41.

Kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, jedna izuzetno zanimljiva situacija se desila u sarajevskom naselju Švrakino Selo.

Na biračkom mjestu 133A026, Švrakino Selo II/2, Borjana Krišto je osvojila ubjedljivo najveći broj glasova i iza sebe ostavila i Komšića i kandidate za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda. Već danima se bruji o ovoj situaciji, a posebno su interesantni komentari na društvenim mrežama. Svi se pitaju da li je riječ o pogrešci, izbornoj krađi, ili je zaista Borjana Krišto omiljena na ovom biračkom mjestu.

Tim povodom, odlučili smo porazgovarati sa stanovnicima Švrakinog Sela i uvjeriti se da li zaista HDZ-ova kandidatkinja ima simpatije u ovom novogradskom naselju.

Naš prvi sagovornik kaže kako “veze nema” o tome šta se dogodilo.

– Sreo sam jarana, pita me: “Hoćeš li to da slaviš? Borjana Krišto pobijedila u Švrakinom.” Kako će ona pobijedit, nije imala ni dva glasa, čini mi se. Nije mi jasno to, kazao nam je.

Hrvata ima u Švrakinom Selu, ali naš sagovornik kaže da su manjina.

Naša druga sagovornica smatra da pola stanovništva Švrakinog Sela uopšte ne zna ko je Borjana Krišto, a tek da glasaju za nju.

– Mislim da je to namješteno. Ovdje je većina starosjedilaca koji apsolutno nemaju pojma ko je ona, kazala nam je.

– Nije to istina, znamo neke naše komšije, kolege i prijatelje i za koga su glasali, okvirno. Mislim da ovdje nije takvo biračko mjesto da bi neko glasao za Borjanu Krišto. U pitanju su prevare i manipulacije. Nemam ideje kako to rade, ali se nešto takvo desilo, što ne bi trebalo da se desi, komentar je još jedne naše sagovornice.

Ipak, ima i onih koji vjeruju da je i pobjeda Borjane Krišto na biračkom mjestu u Švrakinom Selu moguća.

– Nije me iznenadilo što je ona dobila. Sve je moguće. Što to ne bi bilo moguće? Hoće raja da za nju glasaju i molim lijepo. I neka je pobijedila, kazao nam je.

Još jedan sagovornik je uvjeren da je kandidatkinja HDZ-a stvarno dobila glasove na ovom biračkom mjestu.

– Nije to ništa čudno.

Pogledajte cijeli razgovor sa mještanima Švrakinog Sela, šta oni kažu o Općim izborima i pobjedi Borjane Krišto na biračkom mjestu u Švrakinom Selu.

Podijeli ovaj članak