Veoma značajan jubilej: Napredak već 120 godina povezuje ljude i čini dobro

4 min. čitanja

Povodom značajnog jubileja, obilježavanja 120 godina od utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u Sarajevu je jučer počeo Međunarodni naučno-stručni simpozij pod nazivom Kultura i identitet Hrvata u BiH, s posebnim osvrtom na rad i djelovanje Napretka, na kojem učestvuju istaknuti pojedinci, naučnici, profesori i kulturni radnici. U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik Društva dr. Nikola Čiča, istakavši da je HKD Napredak od utemeljenja 1902. pa do danas postao i ostao stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata, ali i mnogih drugih na ovim prostorima.

Pet država i pet sistema

– Ovu godinu smo pokušali obilježiti kroz niz različitih manifestacija čija kruna bi trebala biti događaji koji se dešavaju ovih dana, a prije svega simpozij, kao i svečana akademija. Ne zanosimo se činjenicom da ćemo uspjeti za tri dana simpozija odgovoriti na sva ona pitanja što je Napredak uradio za 120 godina, ali nam je izuzetno drago da ćemo barem malo pomoći da kažemo šta su temeljne ustanove kulture, kao što su Napredak, Preporod, Prosvjeta i La Benevolencija, učinile za dobrobit svih naroda i građana u BiH, ističe Čiča.

Navodi da je Napredak u 120 godina djelovanja stipendirao više od 20.000 studenata koji i danas čine intelektualni dio BiH.

– Pored toga, Napredak je učinio mnoge stvari i u obrazovanju, kulturi i drugim segmentima, gdje smo dali nepobitan temelj i utemeljili sve ono što je bitno za današnju BiH, kazao je Čiča.

Počasni predsjednik HKD-a Napredak prof. dr. Franjo Topić ističe da 120 godina zaslužuje svako poštovanje, “pogotovo u zemlji gdje se u međuvremenu pet država i pet sistema promijenilo”.

– Iza Napretka stoje ogromni rezultati, gdje je osim stipendiranja i oko tisuću koncerata održano, izložbi i u mnogim dijelovima Hrvatske. Sve to je nezamislivo bez djelovanja Napretka, koji ima svoje uhodane puteve i nema potrebe nešto posebno izmišljati, kaže prof. Topić, navodeći i brojne strateške projekte za vrijeme njegovog mandata.

– Naš Božićni malonogometni turnir je počeo zajedničku ligu, 1997. u Sarajevo smo doveli Hajduk, Dinamo i Široki Brijeg, a tada to niko nije smio. Imali smo Festival zabavne glazbe Forte u Skenderiji 1998, pomogli ujedinjavanju šahovske lige, a također otvorili dom na Trebeviću, koji je sarajevska vlast bila prekrižila, napominje prof. Topić.

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BKZ-a Preporod, smatra da je 120. godišnjica Napretka veliki trenutak za hrvatsku kulturu u BiH, ali i uopće za kulturu BiH.

Neriješen status

– Kao najstarija institucija kulture Hrvata, Napredak je stožer hrvatskog kulturnog identitetskog rada i dio onoga što je naš postobični, glasoviti, znameniti, bh. kulturni mozaik. I nama u BKZ-u Preporod je ovo važan datum, kao i saradnja koju već desetljećima, posebno u posljednje vrijeme, ostvarujemo s Napretkom. Zajednički trebamo graditi bh. društvo kao pluralno, interkulturno, ukazivati na ono što su osobenosti identiteta i kulture svakoga naroda u BiH, ali i na naše međusobne veze i odnose. Kad imate impozantnu historiju kakvu imaju Napredak, SPKD Prosvjeta, La Benevolencija i Preporod, tradiciju i povijesne i savremene aktuelne rezultate u radu i djelovanju, onda se zaista kao apsurd nameće taj problem našeg neriješenog statusa, jer smo nažalost statusno, zakonski izjednačeni s hiljadama nevladinih organizacija u BiH, zaključuje prof. Kodrić.

Kao kruna obilježavanja jubileja Napretka, sinoć je u sarajevskom Narodnom pozorištu održana svečana akademija pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj članak