Večeras se pomjera sat: Počinje ljetno računanje vremena

2 min. čitanja

Ljetno računanje vremena počinje večeras pomjeranjem kazaljki na satu za jedan sat unaprijed.

Kazaljke na satu bit će pomjerene sa 2.00 na 3.00 sata. Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu u 2.00 sata, a završava se posljednje nedjelje u oktobru.

Dani će se produljiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti. 

Godinama se raspravljalo o ukidanju ove procedure jer loše utječe na zdravlje ljudi. Europska komisija 2018. godine predložila je ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Prošle godine su države članice trebale ukinuti pomicanje sata, no to se odgodilo za “neki rok u budućnosti”.

Problemi su nastali zato što se na razini Europske unije nisu mogli dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije. Europska komisija je stoga prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne mijenja dva puta godišnje.

Glavni “krivac” za pomicanje sata je Benjamin Franklin. Njemu je prvom došla ideja da se pomiče sat kako bi se produljio svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati. Do njegove ideje došlo je zbog štednje na energetskim resursima, poput pčelinjeg voska i ulja za uljanice, no u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim. 

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine saopćeno je da prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju 26. marta 2023. godine, nastupiće i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primjenjuju se radnim danima i subotom u periodima od 14 do 17 sati i od 23 do 8 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za kupce JP Elektroprivreda BiH iz kategorije ostala potrošnja na 0,4 kV naponu, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivaće se radnim danima u periodima od 23 do 8 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.

Podijeli ovaj članak