Vanredna sjednica Doma naroda PFBiH, rebalans bud┼żeta u najavljenom dnevnom redu

4 min. ─Źitanja
  • Tre─ça vanredna sjednica u aktuelnom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit ─çe odr┼żana danas, u ─Źijem je najavljenom dnevnom redu rebalans ovogodi┼ínjeg bud┼żeta Federacije.

BIH, 31. oktobra ÔÇô Rebalans je predlo┼żila Federalna vlada, kao i prate─çi akt, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvr┼íenju bud┼żeta.

Oba ova akta prihvatio je ve─çinom glasova Predstavni─Źki dom na maratonskoj sjednici zapo─Źetoj ujutro 25. oktobra i okon─Źanoj rano ujutro idu─çeg dana oko 4.00 sata iza pono─çi.

Da bi stupili na snagu, Dom naroda mora u istovjetnim tekstovima kakvi su odobreni u Predstavni─Źkom domu prihvatiti i rebalans i izmijenjeni zakon o izvr┼íenju bud┼żeta.

Predstavni─Źki dom je na navedenoj maratonskoj sjednici prihvatio ve─çinom glasova prijedlog Vlade da rebalansirani ovogodi┼ínji bud┼żet Federacije iznosi ukupno 6.937.563.355 KM, ┼íto je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto vi┼íe u odnosu na sada┼ínji bud┼żet.

Obrazla┼żu─çi za┼íto je rebalans predlo┼żila po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. i indirektnih poreza, kao i mjere Evropske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogu─çnost realizacije pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio va┼że─çeg bud┼żeta FBiH za 2023.

U obrazlo┼żenju Ministarstva finansija navedeni su klju─Źni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehni─Źkih gre┼íaka na pojedinim ekonomskim kodovima u bud┼żetu i Zakonu o izvr┼íavanju bud┼żeta, nastalih posljedi─Źno usvajanjem amandmana tokom parlamentarne procedure usvajanja sada┼ínjeg bud┼żeta; zatim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne za┼ítite, za┼ítite ┼żrtava rata, kao i Odluke o vanrednom uskla─Ĺivanju penzija u procentu 3,9 te njene primjene od maja 2023.

Razlozi su i povećanje iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga usljed rasta euribora te potreba za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH na tre─çoj sjednici 19.5.2023. donijela Odluku o vanrednom uskla─Ĺivanju penzija 3,9 posto, po─Źev od isplate majske penzije, za ovo uskla─Ĺivanje treba osigurati dodatnih 69,6 miliona KM u teku─çoj fiskalnoj godini, navedeno je izme─Ĺu ostalog iz Vlade.

Osim toga, usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne za┼ítite, za┼ítite civilnih ┼żrtava rata i za┼ítite porodice sa djecom do┼ílo je do pove─çanja osnovice koja se primjenjuje od 1.4. 2023. godine te je pored planiranih 160 miliona KM, potrebno osigurati jo┼í oko 67 miliona KM.

Navedena maratonska sjednica Predstavni─Źkog doma, na kojoj je rebalans odobren ve─çinom glasova, protekla je dobrim dijelom u znaku rasprave o potrebi Fonda solidarnosti za dodatnim novcem radi izdvajanja za lije─Źenje najte┼że oboljelih pacijenata u Federaciji, odnosno za nabavku njihovih lijekova protiv karcinoma, reumatskog artritisa i drugih te┼íkih oboljenja. Re─Źeno je da do kraja godine nedostaje oko 70 miliona KM za eliminisanje liste ─Źekanja na nabavku skupih medikamenata i drugih potrep┼ítina koje oboljeli ne mogu priu┼ítiti sami.

Vlada FBiH je rebalansom predvidjela za te namjene dodatnih deset miliona KM Fondu solidarnosti te pozvala i kantonalne nivoe da se pridru┼że rje┼íavanju problema.

U Predstavni─Źkom domu je iz klupa ve─çine re─Źeno da aktuelna Vlada nije mogla za nekoliko mjeseci od formiranja rije┼íiti tako krupan problem, ali da treba pozdraviti njena sada┼ínja nastojanja da ga umanji koliko mo┼że.

Zastupni─Źka rasprava je dovela i do podatka da od osnivanja 2002. godine, u Fond solidarnosti nije upla─çeno oko 1,5 milijardi KM, ┼íto je dan ranije novinarima kazao i zastupnik Dragan Miokovi─ç.

Podijeli ovaj ─Źlanak