UŽIVO – Ubijali su nas, ali srebrenička djeca su izrasla u samosvjesne i odgovorne ljude

4 min. čitanja

Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida u Srebrenici, među kojima su četiri maloljetne osobe, biće ukopani danas na kolektivnoj dženazi u Potočarima, dok će u danima koji slijede u još 70 mezara biti dodavane naknadno pronađene kosti.

 

——-

U Fabrici akumulatora u toku je komemoracija žrtvama genocida.  

 

Almedina Dautbašić Memišević, predstavnica preživjelih žrtava iz jula 1995., najmlađa je preživjela genocid u Srebrenici.

– Prošlo je 28 godina od dana kada sam se našla u nekadašnjoj fabrici akumulatora. Imala sam 13, sestra 15, a braća 10 i 7 godina. Otac je tog 11. jula ‘95 krenuo šumom s kolonom civila, a mi djeca sa starom i iznemoglom majkom stigli smo upravo ovdje gdje se danas nalazimo. I sada me prožima jeza da se iza ovih zidova ne pojavi ruka zločinca. Preživjeli smo svi djeca Dautbašića, a otac nije. Ubijen je u Kamenici kod Bratunca a njegovi posmrtni ostaci ukopani su ovdje 2009. godine, prisjetila se Almedina. 

Naglasila je kako su srebrenička djeca danas izrasla u samosvjesne i odgovorne ljude.

 

——-

11.45

Predsjednica MRMKSJ Graciela Gatti Santana je istaknula da Mehanizam i dalje djeluje. 

– To je vrhovni pravosudni organ UN-a. Međutim, te presude nije donio sam sud, nego cijela međunarodna zajednica, istakla je Santana.

Naglasila je da je zgrožena negiranjem ratnih zločina.

– Pa čak i da pojedinci besramno tvrde kako ne samo da se ne kaju za ono što su učinili, nego da bi i sve ponovili. Takvu okrutnost je teško shvatiti…

——-

11.38

– Ono što nikada nećemo znati, a možemo zamisliti je praznina i tišina na sve neodgovorene molitve. Sve žrtve su znale da neće preživjeti, znale su iz smijeha njihovih egzekutora. Njihove majke, sestre i kćeri znali su da su im sinovi, braća i očevi oteti iz njihovih ruku i da se vratiti neće. Znale su to iz požude bosanskih četnika, kazao je u svom govoru potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft. On se, kako je kazao, s poštovanjem obratio majkama Srebrenice, preživjelim, delegaciji i članovima Predsjedništva BiH, a potom kazao kako su ubijeni naša savjest i kompas.

 

——-

 

11.14

Govoreći na komemoraciji u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, visoki predstavnik Christian Schmidt je istakao da mlade generacije moraju znati šta se dešavalo u Srebrenici.

On je također najavio novo nametanje odluka i poručio: Proširiću Inzkov zakon

——-

 

11.06

Na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici predsjednik OO Hamdija Fejzić poručio je da danas nema tužnije mjesta od Srebrenice na svijetu.

——-

 

10.45

U Fabrici akumulatora, intoniranjem himne BiH, počela je komemoracija žrtvama genocida.   

——-

 

——-

10.39

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se nalazi u Potočarima gdje će prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Schmidt je poručio da moramo raditi na tome da oni koji su preživjeli genocid, oni koji žive na ovim područjima steknu svoja prava i da se osjećaju zaštićenima.

 

——-

Međunarodna zajednica nije dovoljno učinila kako bi se negatori, ali i počinioci i planeri genocida u Srebrenici priveli pred lice pravde, poručio je poredsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković je istakao kako je trenutna situacija u BiH, zbog neodgovornih političara, veoma teška, kako se negira genocid i na taj način vrijeđaju žrtve, kao i njihove porodice.

——-

Komemoracija je planirana u 10.30 sati.

 

10.14 

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici na Facebooku se oglasio i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

 

——-

10.00

 

 

Podijeli ovaj članak