UŽIVO Izbori 2022. – Prema dosadašnjim rezultatima Bećirović, Komšić i Cvijanović ubjedljivo vode: Glasalo 50 posto birača

5 min. čitanja

Završeno je glasanje na Općim izborima u BiH 2022. godine. Tačno u 19 sati zatvorena je većina od 5.903 biračkih mjesta. Pravo glasanja imalo je 3.368.666 birača, a biralo se ukupno 518 članova organa vlasti.

…..

 

21:51 Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da na osnovu obrađenih preko 69 posto glasova Cvijanović vodi.

“Trenutno smo blizu da proglasimo pobjedu Željke Cvijanović. Ozbiljno vodi. Nedostižno”, izjavio je Kovačević.

ima 200.000 glasova. 

21:30 Prema trenutnim, nezvaničnim, rezultatima Denis Bećirović je u prednosti u odnosu na Bakira Izetbegovića za 60 hliljada glasova. 

U izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić vodi ubjedljivo u odnosu na Borjanu Krišto, i to za skoro 80 hiljada glasova.

Ponovo naglašavamo da je riječ o nezvaničnim rezultatima (stranačkom prebrojavanju), a zvanične rezultate će saopćiti Centralna izborna komisija BiH večeras oko ponoći.

Podsjetimo, Šefik Džaferović pobijedio je Denisa Bećirovića na prošlim izborima za 18 hiljada glasova.

21:20 CIK BiH saopćio je ukupan odziv birača sa redovnih biračkih mjesta, bez onih gdje je brojanje još u toku. Izlaznost iznosi 50 posto.

 

21:18

Zamjenik predsjednika PDP Nenad Vuković rekao je da svi trendovi govore da Jelena Trivić vodi u Banjaluci, Bijeljini, Hercegovini, ali i u nekoliko opština u Posavini.

21:15

SDP vodi na svim nivoima Vlasti, poručeno je na prvom pressu SDP-a. Detaljnije informacije bit će poznate za sat vremena kada se očekuje obraćanje lidera SDP-a Nermina Nikšića. 

20:55

Na osnovu 40% prebrojanih glasova Denis Bećirović u prednosti je u odnosu na Bakira Izetbegovića za 20 hiljada glasova. S druge strane, Željko Komšić sa više od 60% glasova za njega ima uvjerlljivu prednost pred Borjanom Krišto.

20:43

Prema dosadašnjim, stranačkim rezultatima, oko 11500 hiljada glasova razlike je u korist Denisa Bećirovića, u odnsou na Bakira Izetbegovića.

20:42 Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak je, prema informacijama koje su dobili, najavio pobjedu Jelene Trivić u trci za predsjednika Republike Srpske.

Naglašavamo da je riječ o nezvaničnim stranačkim rezultatima. Zvanične rezultate saopćit će CIK večeras oko ponoći!

20:41 Odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona podržala je i Ambasada Velike Britanije u našoj zemlji.

20:40 Radovan Kovačević, potrparol SNSD-a, oglasio se iz izbornog štaba SNSD-a te poručio da sve ide u korist kandidata SNSD-a. “Brzo ćemo proglasiti Željku novim članom Predsjedništva”, rekao je.

20:36 Povodom Schmidtovog nametanja izmjena Izbornog zakona oglasila se Ambasada SAD-a. Izmjenama se unapređuje formiranje institucija vlasti.

20:35 Stranke saopćavaju nezvanične brojke prema dosadašnjim rezultatima. Lider SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske objavio je da je u prednosti u odnosu na Jelenu Trivić.

20.30

Bakir i Sebija Izetbegović stigli u štab SDA

20:20

Na osnovu glasova koji su prebrojani do sada za člana Predsjedništva BiH vodit će se borba između Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića čiji je razmak nešto manji od 2%. S druge strane, Željko Komšić ima značajnu prednost u odnosu na Borjanu Krišto.

20:15

Slobodan Vasković, novinar i bloger iz Banjaluke napisao je na svom blogu kako prema trenutnim dostupnim rezultatima na osnovu do sada prebrojanih glasova Jelena Trivić vodi ispred Milorada Dodika.

20:05 Pročitajte šta tačno sadrži paket izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt.

Povećava se broj članova Doma naroda Parlamenta FBiH.

19:56 Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas izmjene Izbornog zakona. U nastavku možete pročitati na šta se one odnose:

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH: Evo o čemu se radi

19:50 Iz štaba HDZ-a, saopćeno je da će, prema dosadašnjim informacijama sa terena, HDZ, HNS i stranke koje su bile s njima u koaliciji ostvariti “premoćnu pobjedu”.

19:30 Koalicija Pod lupom objavila je da je izlaznost na Opće izbore 2022 do 16.30 sati 40,1%

19:00 Završeno je glasanje na Općim izborima u BiH 2022. godine. Na mnogim biračkim mjestima je glasanje počelo sa određenim kašnjenjem, tako da će ta biračka mjesta biti i dalje otvorena, onoliko koliko je trajalo kašnjenje.

 

Raniji tok dešavanja tokom održavanja današnjih izbora možete pronaći OVDJE.

Podijeli ovaj članak