UŽIVO – Izbori 2022. / Do 15 sati glasalo 35 posto birača: Zabilježeno 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH

16 min. čitanja

U Bosni i Hercegovini održavaju se Opći izbori na kojima pravo glasanja ima 3.368.666 birača. Bira se ukupno 518 članova organa vlasti.

Naime, biraju se tri člana Predsjedništva BiH, u Parlamentarnu skupštinu BiH ukupno 42 zastupnika – iz FBiH 28 (21 direktno i 7 kompenzacijski mandati), iz RS-a 14 (9 direktno i 5 kompenzacijski mandati), Predstavnički dom Parlament FBiH 98 zastupnika (73 direktno i 25 kompenzacijski mandati), Narodnu skupštinu RS 83 zastupnika (63 direktno i 20 kompenzacijski mandati), kao i predsjednik i dva potpredsjednika RS-a

U Kanton 1 (Unsko-sanski kanton) bira se 30 zastupnika, Kanton 2 (Posavski kanton) 21, Kanton 3 (Tuzlanski kanton) 35, Kanton 4 (Zeničko-dobojski kanton) 35, Kanton 5 (Bosanskopodrinjski kanton-Goražde) 25, Kanton 6 (Srednjobosanski Kanton) 30, Kanton 7 (Hercegovačko-neretvanski kanton) 30, Kanton 8 (Zapadnohercegovački kanton) 23, Kanton 9 (Kanton Sarajevo) 35 i Kanton 10 (Livanjski) 25.

Pratite uživo izlaznost na Općim izborima 2022. godine

 

———————————————

17:35

Pravni tim Koalicije Pod lupom je registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH, a posmatrači Koalicije Pod lupom su do 14.30 sati uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

17:30

Centralna izborna komisija BiH objavila je podatke o izlaznosti na Općim izborima u BiH do 15 sati. Glasalo 35 posto birača.

 

17.00

Dva puta se prekidao proces glasovanja na izbornom mjestu Bila u Livnu zbog nepravilnosti. Gradsko izborno povjerenstvo je već drugi put zatvorilo ovo biračko mjesto.

Do izgreda je, neslužbeno se doznaje, došlo nakon što su dopredsjednik biračkog odbora i jedna ženska osoba prijetili iznošenjem glasačkih listića s izbornog mjesta. Potom je biralište privremeno zatvoreno za glasovanje.

16.30

Kao rijetko kada ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević danas je prilično “izgubila živce” i oštro, pa čak i uvredljivo odgovorila samozvanom političkom analitičaru Darku Mršiću.

Očigledno mu je Mlinarević jedna od “glavnih meta”, tako da je danas objavio fotografije sa glasanja u Mostaru i u Pragu, gdje se vidi kako Čović svoje glasačke listiće ubacuje u plastičnu zapečaćenu kutiju, dok Mlinarević listiće ubacuje u kartonsku kutiju. Uz to je ubacio i komentar kako se radi o kutijama za uređaje bijele tehnike.

16.20

Iz SDS-a javljaju da je njihov zadnji posmatrač u Donjoj Pilici u Zvorniku istjeran sa biračkog mjesta, te dodaju kako se sada listići nelegalno ubacuju u kutiju.

16:10

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je uz pomoć nekoliko drugih muškaraca pripremio “sačekušu” visokom funkcioneru Vučićeve stranke Vladi Mandiću.

 

15.19

Operativni štab akcije “Opći izbori 2022” oglasio se u vezi sigurnosne situacije tokom odvijanja izbornog procesa u našoj zemlji.

15.00

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv Nenada Paleksića, predsjednika Gradske izborne komisije Doboj, zbog izbornih malverzacija koje su se dešavale u ovom bh. gradu

14.30

Naši reporteri izašli su na ulice nekoliko bh. gradova kako bi saznali kakvo raspoloženje vlada među građanima naše države. Vjeruju li u promjene?

(VIDEO) BiH bira: Šta očekuju Sarajlije, a čemu se nadaju Banjalučani?

(VIDEO) Mostarci i Tuzlaci nakon glasanja: Želim da mi djeca stalno budu ovdje

14.05

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Izbori 2022 prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan Opštih izbora u BiH, saopštili su iz MUP-a te objavili pregled današnjih incidenata na području RS-a u vremenskom periodu od 7 do 11 sati. 

 

13.30

Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, glasao je danas u Sarajevu na biračkom mjestu koje se nalazi na području Općine Stari Grad.

Poručuje kako je važno glasati “za” a ne “protiv”.

13.15

Na izbore je izašla i HNS-ova kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto. Izrazila je nadu da će izbori biti održani u demokratskom ozračju.

13.10

Posmatrač OSCE-a je, prema prijavi koju je dobila policija, pretučen na jednom biračkom mjestu u Doboju. Kada je su policijski službenici došli na lice mjesta, muškarac je negirao da je pretučen.

Policija u Doboju dobila prijavu da je posmatrač OSCE-a pretučen na biračkom mjestu, on sve negirao

13.05

Christian Schmidt posjetio biračko mjesto u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom, visoki predstavnik je dao izjavu u kojoj je, između ostalog, rekao da će naredni mjesec biti odlučujući.

12.50

U Zvorniku su zbog nepravilnosti biračka mjesta napustili su posmatrači Pokreta za red i pravdu, a u Kozluku je napadnuta posmatračica. Također, u blizini pojedinih biračkih mjesta uočni su ljudi u civilu s oružjem.

12.42

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, saopćio je da je izlaznost na ovogodišnjim izborima veća za tri posto u odnosu na prije četiri godine.

 

12.15

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, izašao je na izbore sa svojom suprugom Sabinom Komšićom. Nakon glasanja, poslao je jasnu poruku.

Komšić obavio građansku dužnost u Sarajevu: Evo šta je poručio nakon glasanja

 

12.05

MUP Republike Srpske reagovao nakon nepravilnosti koje su se jutros dogodile u Bosanskom Novom. Policija je uhapsila pet biračkog odbora.

 

12.00

U toku izbornog dana, ambasador EU u BiH Johann Sattler posjetio CIK.

 

11.55

Cvijanović se nada da će građani u Republici Srpskoj izabrati one prave. Ona je glasanje obavila u banjalučkom naselju Paprikovac.

 

11.45

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske, Jelena Trivić, glasala je u Banjoj Luci. U svojoj izjavi ponizila je najvećeg protukandidata Milorada Dodika.

 

11.40

Dodik sa suprugom Snježanom glasao u Laktašima.

Milorad Dodik glasao u Laktašima

 

11.02

Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad/ Bosanski Novi smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

Naime, kako smo još jutros javili, u Bosanskom Novom su otkriveni označeni glasački listići, te je policija odmah izašla na teren

10.42

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i nosilac liste Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, glasao je iza 10 sati na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u zeničkom naselju Perin Han.

Nakon glasanja Kasumović je poručio: Poslije 3. oktobra nemojte kukati!

 

10.05

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, glasao je u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u sarajevskoj općini Centar. Izetbegović je došao u pratnji supruge, prof. dr. Sebije Izetbegović.

 

9.42

Šefik Džaferović, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, glasao je u Zenici te, nakon što je obavio svoju građansku dužnost, poručio: Želim da BiH dobije što je moguće kvalitetniju reprezentaciju vlasti jer čekaju nas vremena…

9.15

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, obavio svoju građansku dužnost. On je izjavio kako očekuje ubjedljivu pobjedu.

9.10

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, glasao u Tuzli. Poručuje kako je u Bosni i Hercegovini danas praznik demokratije.

8.40

Otvorena su i biračka mjesta za bh. državljane u tri austrijska grada. Ove godine, po prvi put, biračko mjesto za glasanje na Općim izborima otvoreno je i u Salzburgu.

 

8.35

Na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu/Bosanskom Novom pojavili su se označeni glasački listići…                                                                                 

8.20

Gužve za sada nisu zabilježene na biralištima u Mostaru. U gradu na Neretvi birači danas mogu glasati na ukupno 153 birališta uz djelovanje 11 mobilnih timova.

 

8.05

Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica saopćila je kako su sva redovna biračka mjesta na području Srebrenice otvorena na vrijeme.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) pokrenula je informativnu kampanju pod nazivom “Kako glasati?”. Shodno tome, objavili su edukativni video na koji način birači mogu glasati 2. oktobra na Općim izborima.

Cilj ove kampanje je upoznati državljane Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom, na koji način mogu glasati i kako ispravno popuniti glasački listić.

 

7.00

U Bosni i Hercegovini jutros je otvoreno 5.903 biračkih mjesta na kojima će mogućnost glasanja na općim izborima imati 3.368.666 birača upisanih u Centralni birački spisak, javlja Anadolija. 

Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 sati, a birači lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

– Glasačka kabina okrenuta prema biračkom odboru –

Novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za birače su te da je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan.

Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Precizirane su odredbe koje se odnose na pomoć drugog lica. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.

Glasačka kabina/paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

Inače, glasanje će se obavljati na 5.418 redovnih biračkih mjesta, putem 352 mobilna tima, bit će organizovano 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 21 biračko mjesto bit će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u 15 država, te sedam biračkih mjesta u odsustvu/lično (raseljeni unutar BiH).

– U Centralnom biračkom spisku 3.368.666 birača –

Centralna izborna komisija BiH je 25. augusta godine donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine i objavljivanju broja birača za svaku izbornu jedinicu sa stanjem na dan 18. augusta godine u 24 sata.

Prema navedenoj odluci, 3.368.666 birača je upisano u izvode iz Centralnog biračkog spiska za opće izbore 2022. godine. Broj redovnih birača je 3.277.490, broj birača koji glasaju putem pošte je 63.264, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 15.086, broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 6.702, a broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 6.124.

Od ukupnog broja birača, njih 14.222 se nalazi na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima.

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na općim izborima 2022. godine.

Međutim, na glasačkom listiću će se naći ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a deset političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste.

Dakle, ukupno 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata) će se naći na glasačkim listićima.

– Više od 7.000 kandidata –

Ovjereno je i na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata, po organima vlasti.

Za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovjereno je ukupno deset kandidata. Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 752 kandidata, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 1.230 kandidata, Narodnu skupštinu Republike Srpske 1.429 kandidata, predsjednika i potpredsjednika entiteta Republika Srpska 31 kandidat, a skupštine kantona u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine 3.806 kandidata.

Bira se ukupno 518 članova organa vlasti. Naime, biraju se tri člana Predsjedništva BiH, u Parlamentarnu skupštinu BiH ukupno 42 zastupnika – iz FBiH 28 (21 direktno i 7 kompenzacijski mandati), iz RS-a 14 (9 direktno i 5 kompenzacijski mandati), Predstavnički dom Parlament FBiH 98 zastupnika (73 direktno i 25 kompenzacijski mandati), Narodnu skupštinu RS 83 zastupnika (63 direktno i 20 kompenzacijski mandati), kao i predsjednik i dva potpredsjednika RS-a.

U Kanton 1 (Unsko-sanski kanton) bira se 30 zastupnika, Kanton 2 (Posavski kanton) 21, Kanton 3 (Tuzlanski kanton) 35, Kanton 4 (Zeničko-dobojski kanton) 35, Kanton 5 (Bosanskopodrinjski kanton-Goražde) 25, Kanton 6 (Srednjobosanski Kanton) 30, Kanton 7 (Hercegovačko-neretvanski kanton) 30, Kanton 8 (Zapadnohercegovački kanton) 23, Kanton 9 (Kanton Sarajevo) 35 i Kanton 10 (Livanjski) 25.

– Oko 60.000 akreditiranih posmatrača –

Na Općim izborima 2022. godine angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Rad izborne administracije, proces glasanja i brojanja glasova nadzirat će oko 60.000 akreditiranih posmatrača.

Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

Od toga su najveći izdaci za naknade članovima i zamjenicima članova biračkih odbora u iznosu od oko 6.795.000 KM, za nabavku papira i štampanje glasačkih listića 1.500.000 KM i poštanski troškovi slanja glasačkih paketa u inostranstvo u iznosu od 1.270.000 KM.

Podijeli ovaj članak